Skaka “darivao” kako Bogića Bogičevića ne bi izabrali za gradonačelnika Sarajeva

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, osumnjičeni Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik sarajeva, a sada ambasador BiH u Kataru, predat je u nadležnost Tužilaštva KS. Bit će zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama.

Skaka se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, prenose Vijesti.ba.

Abdulah Skaka pod istragom je Tužilaštva zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.

Tužilaštvo KS tereti ga za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika. Nezakonito trošenje novca iz budžeta grada.

Tereti se za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice (UG “Bedem” supruge). Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E, o čemu je pisala Istraga.ba.

Inače, akciji lišenja slobode prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS, saopćilo je Tužilaštvo KS.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *