Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu iznad Japana

Sjeverna Koreja je navodno ispalila projektil iznad Japana, što se čini kao namjerna eskalacija kako bi se privukla pažnja Tokija i Washingtona.

Balistički projektil prešao je oko 4500 km prije nego što je pao u Tihi okean – dovoljno daleko da pogodi američki otok Guam ako krene drugom putanjom. To je prvo sjevernokorejsko lansiranje projektila iznad Japana od 2017. godine. Japan je zbog lansiranja izdao rijetko upozorenje nekim građanima da se zaklone. UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja. Let projektila prema ili iznad drugih zemalja bez ikakvog prethodnog upozorenja ili konzultacija također je u suprotnosti s međunarodnim normama.

Većina zemalja to u potpunosti izbjegava jer se lako može zamijeniti s napadom. Iako nije tako velik kao nuklearni test – koji bi mogao biti sljedeći – može se smatrati iznimno provokativnim. Ljudi na sjeveru Japana, uključujući otok Hokkaido, navodno su se probudili uz buku sirena i tekstualnih upozorenja na kojima je pisalo: “Čini se da je Sjeverna Koreja lansirala projektil. Molimo evakuirajte se u zgrade ili ispod zemlje.”

Dok je projektil letio iznad njih, upozoreni su da paze na padajuće krhotine. Dužnosnici su kasnije rekli da je balistička raketa srednjeg dometa pala u Tihi okean daleko od Japana i da nema izvještaja o ozlijeđenima. Prevalio je najveću udaljenost koju je ikad prešao sjevernokorejski projektil i dosegao visinu od oko 1000 km – više od Međunarodne svemirske stanice.

Japanski premijer Fumio Kishida opisao je lansiranje kao “nasilničko ponašanje”, dok je ministar obrane Yasukazu Hamada rekao da Japan neće isključiti nijednu opciju za jačanje svoje obrane, uključujući “sposobnosti za protunapad”. Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Adrienne Watson nazvala je to “opasnom i nepromišljenom odlukom” koja “destabilizira” regiju.

Lansiranje dolazi u trenutku kada Japan, SAD i Južna Koreja rade zajedno na jačanju svoje odbrane, kao odgovor na rastuću prijetnju koju predstavlja Sjever.
Prošle su sedmice tri zemlje održale pomorsku vježbu – takve vježbe dugo su izazivale antagonizam kod vođe Pjongjanga Kim Jong-una, koji ih vidi kao svoje neprijatelje koji se spremaju za rat.

Nakon posljednje zajedničke vježbe 2017., Sjeverna Koreja je kao odgovor ispalila projektile iznad Japana. Sedam dana kasnije izveo je nuklearni test. Nedavni obavještajni podaci sugeriraju da se Sjeverna Koreja sprema testirati još jedno nuklearno oružje. Mnogi su očekivali da će Sjeverna Koreja to učiniti tek nakon što Kina – njen glavni saveznik – održi svoj kongres Komunističke partije kasnije ovog mjeseca.

No, stručnjaci smatraju lansiranje u utorak kao Sjevernu Koreju koja sada priprema teren za nuklearni test, a neki pitaju može li se to dogoditi ranije nego što se očekivalo. Lansiranje projektila je peto koje je Pjongjang izveo u sedam dana. U subotu su dvije rakete pale u vode izvan japanske isključive ekonomske zone.

Mnoga testiranja projektila Sjeverne Koreje izvode se na visokoj putanji leta – dostižući veliku visinu, izbjegavajući letove iznad svojih susjeda. Ali ispaljivanje iznad ili pokraj Japana omogućuje sjevernokorejskim naučnicima da testiraju projektile pod okolnostima “koje su reprezentativnije za uslove koje bi izdržali u stvarnom svijetu”, rekao je analitičar Ankit Panda za novinsku agenciju Reuters.

Ove radnje pridonijele su trajnim napetostima između Sjeverne Koreje i Japana, ukorijenjenim u prethodnoj japanskoj kolonizaciji Koreje od 1910. do 1945. i otmicama japanskih građana od strane Sjevera u prošlosti. Ranije ovog mjeseca Sjeverna Koreja donijela je zakon kojim se proglašava državom s nuklearnim oružjem, a čelnik Kim Jong-un isključio je mogućnost razgovora o denuklearizaciji.

Pjongjang je izveo šest nuklearnih eksperimenata između 2006. i 2017., uprkos širokim sankcijama. Ta istočnoazijska država redovito prkosi zabrani nuklearnih i raketnih eksperimenata, govoreći da treba ojačati svoju odbranu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *