Sjećanje na teroristički napad na tornjeve dva TC -a u SAD

U Sjedinjenim Državama obilježava se 21. godišnjica terorističkih napada u kojima je na tri lokacije, u intervalu od 102 minuta, poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Riječ je o napadu sa najozbiljnijim posljedicama u savremenoj američkoj historiji koji su počinili ekstremisti terorističke organizacije Al-Kaida.

Prema zvaničnim podacima, najmanje devetnaest pripadnika militantne organizacije Al-Kaide otelo je četiri američka putnička aviona. Dvije letjelice su 11. septembra 2001. u razmaku od 17 minuta udarila u kule Svjetskog trgovinskog centra, zdanja u gradskom jezgru Menhetna, uslijed čega su se oba nebodera srušila. Život je izgubilo najmanje 2.600 ljudi.

Treći avion udario je u zgradu Pentagona, sjedište američkog Sekretarijata za odbranu, kada su stradale 184 osobe.

Četvrta letjelica, koja se uputila prema Capitol hillu, srušila se kod grada Šenksvila. Život su izgubili svi putnici leta 93 United Airlinesa.

Memorijali se održavaju u New Yorku, kod nekadašnjeg zdanja Svetskog trgovinskog centra, pred Pentagonom – sjedištem američkog Sekretarijata za odbranu, kao i u gradu Šenksvilu u državi Pensilvanija – mjestu gdje se srušio četvrti avion koji su oteli pripadnici Al-Kaide, ali su im se suprotstavili putnici. Meta te letjelice bio je Capitol Hill, sjedište američke zakonodavne vlasti, u centru Washingtona.

Teroristički napad bio je povod da Sjedinjene Države pokrenu globalni rat protiv terorizma, ne samo u Afganistanu, već i u Iraku i drugim mjestima širom svijeta.

U tim konfliktima poginule su hiljade američkih vojnika i stotine hiljada civila.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *