Sjećanje na 71 ugašeni život na Kapiji (Foto)

0
636

Brojni građani Tuzle, među kojima su i roditelji, članovi rodbine te vjerski i politički dužnosnici danas u odali počast stradalima u masakru na Kapiji koji je počinjen prije 27 godina. Bol u srcima ne jenjava, a još jednom je naglašeno da je Kapija vječna rana koja ne zarasta.

Prije tačno 27 godina, 25. maja 1995. godine ubijena je tuzlanska mladost, a danas je na mjestu stradanja održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u ovom gradu.

Kako je istaknuto tokom komemoracije, u periodu od 15. maja 1992. pa do 25. augusta 1995. Tuzla je napadana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Njih okvirno 90 posto ispaljeno je sa lokaliteta Majevica, a ostalih deset sa Ozren.

“Cilj zločinaca bio je da ubiju što više civila. Karadžićevi i Mladićevi vojnici su, osim iz pravca Majevice, povremeno i iznenadno, Tuzlu granatirali i iz sasvim drugog pravca, iz pravca Ozrena. Granatom ispaljenom sa Ozrena, 25. maja 1995.godine, ciljajući na najveće okupljalište mladih u Tuzli, na tuzlansku Kapiju, ubili su 71 mladu osobu”, navedeno je prilikom komemoracije.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji, u kojem je teže i lakše povrijeđeno okvirno 200 osoba, pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe “Ozren” i general paravojske tzv. Srpske Republike.

Prema presudi koja još uvijek nije sprovedena jer je Đukić na slobodi, on je naredio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapija, u centru Tuzle. (TL, Foto: D. Zabuš)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here