Sirene u Banjoj Luci podsjetile na razorni zemljotres

0
129
pedeset i treca godisnjica od razornog zemljotresa u banjoj luci
Najteže posljedice po stanovništvo zemljotres je imao na banjalučkom području, gdje je poginulo 15 osoba (Foto: Arhiva/Grad Banja Luka)

U Banjoj Luci se danas obilježavaju 53 godine od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio grad na Vrbasu.

U četvrtak u 9.11 sati oglasile su se sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje kako bi građane podsjetile na razorni zemljotres.

Kako je najavljeno iz banjalučke Gradske uprave, povodom obilježavanja godišnjice i sjećanja na zemljotres tokom dana će biti izvedena i metodsko-pokazna vježba u Tehničkoj školi o temi zemljotres i požar u školi. U vježbi će učestvovati predstavnici Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Banja Luka, Doma zdravlja, Specijalističke ambulante “Firena”, volonteri banjalučkog Crvenog krsta, zaposleni i učenici Tehničke škole, te pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zemljotres koji je pogodio Banju luku prije 53 godine imao je magnitudu od 6,6 jedinica Richterove skale, sa epicentrom na udaljenosti 10 kilometara sjeverozapadno od grada, a prethodila su mu dva zemljotresa 26. oktobra 1969. godine u 15.36 minuta jačine 5,6 jedinica Richterove skale i 27. oktobra 1969. godine u 2.55 minuta sa magnitudom od 4,8 jedinica Richterove skale.

Najveća razaranja su pretrpjele tadašnje općine Banjaluka, Čelinac i Laktaši. Najteže posljedice po stanovništvo zemljotres je imao na banjalučkom području, gdje je poginulo 15, a povrijeđeno 1.117 osoba. Srušeno je 86.000 stanova, 260 škola, na stotine kulturnih, zdravstvenih i drugih objekata. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here