SIPA zbog droge uhapsila devet osoba

0
202
sipa pretresi tuzlanski kanton sud zivinice
Pripadnici SIPA-e su na terenu po naredbi Općinskog suda u Živinicama (Foto: Ilustracija, arhiva)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Kantona Sarajevo, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „BLOG” i tom prilikom uhapsili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Organizovani kriminal”, u vezi sa krivičnim djelom “Neovlašteni promet drogama”

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na devet lokacija na području Kantona Sarajevo i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode, od maja 2020. godine, vršila nabavku većih količina opojnih droga kokain, heroin i amfetamin u Kraljevini Nizozemskoj nakon čega su iste transportovali u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dalje vršena njena preprodaja.

Tokom višemjesečne istrage i izvršenih vještačenja privremeno oduzetih opojnih droga u okviru ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli 1104,79 grama opojne droge kokain, 7470,02 grama opojne droge heroin i osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju opojne droge spid.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Gore navedene aktivnosti provedene su po naredbi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Navedenim policijskim agencijama i organima zahvaljujemo se na pruženoj pomoći i saradnji prilikom realizacije ove operativne akcije.(v,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here