SIPA uhapsila četiri osobe zbog niza težih krivičnih djela, među njima i policajac MUP-a HNK

0
198
sipa uhapsila cetiri osobe medju njima i policajac
(Foto: Ilustracija)

Policijski službenici SIPA-e danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizovali operativnu akciju i izvršili pretres stambenih objekata, lica i pokretnih stvari na sedam lokacija, prenosi Klix.ba.

Slobode su lišene četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Organizirani kriminal”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, “Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim krivično djelo “Pripremanje krivičnog djela”, u vezi sa krivičnim djelom “Ubistvo”, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te krivično djelo “Falsifikovanje isprave”, propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Kako saznaje Klix.ba, pripadnici SIPA-e uhapsili su Vasilija Stijepića iz Brčkog, Mitra Blagojevića iz Foče te Miroslava Čaliju, policajca MUP-a HNK.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizovana po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here