SIPA u predmetu koji se vodi protiv Debeveca i Mehmedagića uhapsila jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli stanove i druge prostorije na šest lokacija
sipa uhapsila jednu osobu u vezi sa predmetom protiv debeveca i mehmedagica
Foto: Ilustracija

U okviru akcije kodnog naziva “Kodeks” uhapšena je jedna osoba koja se dovodi u vezu sa uhapšenim suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom i bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli stanove i druge prostorije na šest lokacija.

Otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo ‘Lažno predstavljanje’ propisano Krivičnim zakonom FBiH kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine. Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, navode iz SIPA-e.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

“Aktivnosti u predmetu ‘Kodeks’ su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i bivšeg direktora Obavještajno bezbjednosne agencije, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti”, zaključili su iz SIPA-e. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *