SIPA realizovala dvije akcije zbog organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa akciznih proizvoda

Akcija “Korset”, koja je danas provedena na području Banja Luke i Laktaša, rezultovala je zaplijenom velikih količina ilegalnog duhana i cigareta

0
165

Policijski službenici SIPA, uz podršku UIO BiH, kao i entitetskih policijskih agencija, realizovali su akcije kodnih naziva “Derbi” i “Korset”, usmjerene na suzbijanje organizovanog kriminala, povezanog sa neovlaštenim prometom, proizvodnjom i prodajom akciznih proizvoda, cigareta, duhana i duhanskih prerađevina u velikim količinama.

Akcija “Korset”, koja je danas provedena na području Banja Luke i Laktaša, rezultovala je zaplijenom velikih količina ilegalnog duhana i cigareta.

SIPA je juče u akciji “Derbi” na više od 15 lokacija, na području Posavine, Zapadne Hercegovine i Zenice, otkrila i zaplijenila više tona duhana, kao i materijal za proizvodnju ilegalnih cigareta, veće količine novca i drugih dokaznih materijala.

Provedenim aktivnostima obuhvaćeno je оko 15 lica, čije nezakonitosti su tokom istrage temeljito dokumentovane, pa se ubrzo očekuje okončanje istrage u ovim predmetima.

Višemjesečnim istragama, prikupljani su dokazi o osobama uključenim u ove nezakonite aktivnosti kojima se prouzrokuje šteta budžetu Bosne i Hercegovine, i nanosi šteta građanima zbog proizvodnje i distribucije duhanskih prerađevina, koji nisu prošli standarde proizvodnje i kvaliteta i kojima se ugrožava zdravlje građana.

Takođe, u okviru aktivnosti borbe protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, juče je na području Sarajeva, lišeno slobode jedno lice, kod kojeg je pronađeno više stotina kilograma rezanog duhana.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, UIO BiH i drugim institucijama, provodi veći broj aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti povezanih sa ilegalnom trgovinom i proizvodnjom duhana i duhanskih prerađevina, naročito u oblicima organizovanog kriminala u kojem učestvuje veliki broj lica koja ostvaruju nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, a kojima se prouzrokuje višemilionska šteta budžetu BiH i svim građanima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here