SIPA od Nogometnog saveza BiH traži sporne ugovore

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je zatražila je od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) dokumentaciju o nekoliko spornih ugovora koje je potpisala krovna kuća bh. nogometa tokom 2021. godine, potvrđeno je za Klix.ba iz SIPA-e.

SIPA od NS BiH traži dokumentaciju u vezi s navodnim zloupotrebama službenih ovlaštenja uposlenika saveza.

Državna agencija za istrage i zaštitu od NS BiH traži dokumentaciju o zapošljavanju tri osobe u savezu – direktora marketinga i komunikacija Vase Mijovića, ekonoma muške U15 reprezentacije Rijada Prolića, te savjetnika predsjednika NS BiH Marka Miličića.

SIPA je posebno zainteresovana za dokumente o Miličiću, te od NS BiH traži i reference na osnovu kojih je izabran za savjetnika Vice Zeljkovića, izvještaje koje je pisao sam Miličić, te sve novčane uplate koje je Savez izvršio na njegov račun i pojasni na osnovu čega su određeni novčani iznosi za njegov intelektualni rad.

Osim dokumentacije o spomenutoj trojici zaposlenika, SIPA traži od NS BiH i listu osoba koje su putovale sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na utakmice u Finsku i Dansku 2021. godine i u kojem svojstvu, te dokumentaciju i sve uplate za troškove u hotelu Swiss u Sarajevu u periodu od februara do decembra prošle godine.

Također, SIPA traži i kompletnu dokumentaciju vezanu za gradnju terena sa vještačkim travnjakom u Krupi na Vrbasu, Mostaru i Ilijašu. SIPA-u zanima zašto je odluku o njihovoj gradnji donio Komitet za hitnost, a ne Izvršni odbor NS BiH. Također, Savez treba pojasniti koji su kriteriji za dodjelu novca za izgradnju vještačkih travnjaka.

Nogometni savez BiH ima rok od deset dana za dostavljanje navedene dokumentacije.

(Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *