SIPA i Tužilaštvo BiH istražuju zašto je Fahrudin Solak KCUS-u platio 900.000 maraka

0
281

Osnovni cilj današnje provjere, koju su istražitelji SIPA-e proveli po nalogu Tužilaštva BiH na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je cjelokupna korespodencija između KCUS-a i Federalne uprave civilne zaštite, u periodu od 1. marta ove godine do danas, a u vezi sa svim javnim nabavkama, saznajemo od dobro obaviještenih izvora bliskih istrazi.

– Osnovna “meta” pretrage je dokumentacija i prepiska između KCUS-a i FUCZ-a u vezi sa nabavkom respiratora putem firme Srebrena malina. Međutim, postoje i druge javne nabavke koje su predmet interesovanja istražitelja. Među njima je i uplata Federalne uprave civilne zaštite prema KCUS-u. Istražitelje interesuje koja je svrha ove uplate. Navodno, ova transakcija je provedena mimo bilo kakvih zakonbom propisanih procedura – kazali su nam naši izvori.

Također, istražitelji ispituju i sve ostale javne nabavke koje je KCUS proveo, ili je povezan s njima, u proteklom periodu, a među njima je i nabavka 150.000 testova za koronavirus.

Kako saznajemo, istražitelji su u KCUS došli jutros u osam sati, a provjere su vršili sve do kraja radnog vremena. Nije isključeno da će se provjere na KCUS-u vršiti i narednih dana.

U toku ovih provjera istražitelji su posebnu pažnju posvetili dokumentaciji u službama za javne nabavke i finansije, kao i u kabinetu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here