SIPA blokirala više od 350.000 KM na bankovnim računima, evo kome…

Podsjećamo, pripadnici SIPA juče su u ovoj akciji uhapsili šest osoba te pretresali u pet gradova u FBiH, zbog sumnje u nezakonito izdavanje univerzitetskih diploma
Akcija Sipa racunistudenata univerziteta u brckom
(Blokirani računi pet osoba – Foto: Ilustracija, arhiva)

U okviru akcije “Index”, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je blokirala bankarske račune pet lica, a na kojim se nalazi više od 350.000 maraka.

Podsjećamo, pripadnici SIPA juče su u ovoj akciji uhapsili šest osoba te pretresali u pet gradova u FBiH, zbog sumnje u nezakonito izdavanje univerzitetskih diploma.

Pripadnici SIPA preduzeli su mjere i radnje u okviru kojih su provjerili račune u bankama za pet fizičkih lica. Tom prilikom su za svih pet lica privremeno obustavljene transakcije u ukupnom iznosu od 345.850 KM i 3.365 eura“, naveli su iz SIPA.

Također, šest uhapšenih danas je, nakon završene kriminalističke obrade i ispitivanja, predato Tužilaštvu BiH.

Ovom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH“, podsjećaju iz SIPA.

Prema informacijama portala Vijesti.ba, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića. (t)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *