Sindikati ogorčeni predloženom osnovicom za plaće: Budžet nikad puniji, a narod siromašniji

Sindikati zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine ogorčeni su prijedlogom da nova osnovica za obračun plaća iznosi 600 KM, umjesto 630 KM koliko su zahtijevali.

Osnovica trenutno iznosi 535 KM, a odlukom koju je ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, u ovoj je godini predviđeno njeno povećanje na 600 KM. Ova odluka trebala je biti razmatrana na sjednici Vijeća ministara u petak, ali je sve odloženo za neku od narednih, prenosi Faktor.

– Nama plaća nije rasla od 2008. godine. Od te godine nam je dva puta umanjena plaća i ono povećanje koje se desilo prošle godine nas je samo vratilo na iznos koji smo imali 2008., a cijene su rasle. Daju nam na kapaljku. Ovdje treba uvesti malo ozbiljnosti. Mi godinama tražimo socijalni dijalog, ali nas ignorišu. Trebamo sjesti i dogovoriti se, pa kako god, samo da ima neki dogovor. Naći ćemo rebalans, balans, neku saradnju, ali problem je što ovdje niko nikoga ne doživljava – prokomentirao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH koji obuhvata sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Granične policije BiH.

Ovaj sindikat, zajedno sa Sindikatom državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Sindikatom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, traži socijalni dijalog te osnovicu od 630 KM. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *