Sindikati hitno traže povećanje minimalne plate

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović – Beširević izjavila je danas u Sarajevu da se nada da će konačno politički predstavnici na svim nivoima vlasti odlučiti da sjednu s radnicima i počnu rješavati suštinska egzistencijalna pitanja kako oni više ne bi masovno odlazili iz zemlje.

Na prvomajskom protestnom uranku pod nazivom “Kada smo mi na redu?”, Ferhatović – Beširević je istakla da je jedan od osnovnih zahtjeva hitno povećanje minimalne plate ali da je pominjani iznos od 400 KM već devalvirao i bit će potreban veći.

Dodala je da svim institucijama treba postaviti pitanje kad je vrijeme da se počne pričati o radničkim pravima i primanjima i i privredi uopšte.

– Nažalost ni danas ne postoji zakonsko rješenje da trgovački lanci ne rade na državni praznik, ali su zahvaljujući naporima sindikata danas ipak zatvorili svoje objekte – rekla je Ferhatović – Beširević.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović poručio je da Savez samostalnih sindikata BiH podržava Sindikat radnika trgovine BiH u nastojanju da dođu do zakonskih rješenja za zaštitu njihovih prava.

Naveo je da će se u narednom periodu Savez posebno posvetiti tom sindikatu jer radnici u trgovini imaju najmanja primanja u BiH i najlošije stoje po pitanju radničkih prava. (ST)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *