Sindikat: U istoriji niko nije rudare “Kreke” prikazao na ovakav način!

“U istoriji rudarstva nikad niko Rudnik "Kreka" i njegove rudare nije na takav način prikazao javnosti”, navodi se u saopćenju

0
346
rudari_ilustracija
Rudare predstavljaju dobro plaćeni sindikalisti, a ne struka (Foto: Ilustracija, ahiva)

Na zahtjev ogromnog broja rudara Rudnika uglja “Kreka”, Sindikalni odbor Sindikalne organizacije RU Kreka reagovao je na saopštenje JP Elektroprivreda BiH u kojem je, kako se navodi, izneseno niz dezinformacija o stanju u RU Kreka, kao i pravim razlozima ovakvog stanja.

“U istoriji rudarstva nikad niko Rudnik “Kreka” i njegove rudare nije na takav način prikazao javnosti”, navodi se u saopćenju upućenom redakciji RTV Slon, koje u nastavku prenosimo u cjelosti:

Vaša konstatacija: “Posebno je teško stanje na pogodnu Dubrave, gdje je i posljednja mašina kupljenja sredstvima Elektropivrede BiH 10. jula 2021. godine uništena nesavjesnim rukovanjem i od tada su sa pogona Dubrave prekinute isporuke uglja” je potpuna neistina!

Rudari rudnika Dubrave su zgroženi ovakvom informacijom zato što bager “LIBHERR 946” o kojem vi pričate je okosnica proizvodnje na uglju i radi u punom kapacitetu. Lako provjerljivo u dnevniku rada koji ima svaka mašina.

Pravi razlog, a koji vi ne navodite, je da proizvodnja otkrivke, a bez koje nema ni proizvodnje uglja je obustavljena 12.04.2021. godine kada ste uveli u posao remonta transparentnih sistema firmu TTU Energetik koja je u većinskom vlasništvu JP EPBiH. Taj posao je trebao biti završen 1.6.2021. godine, a nije ni do danas. Četiri i po mjeseca nema proizvodnje na otkrici na rudniku koji učestvuje sa oko 40% ukupne proizvodnje uglja u “Kreki”. Svi oni koji imalo poznaju rudarstvo znaju šta ovo znači za jedan rudnik.

Ne bi nas iznenadilo da u narednom Vašem dopisu kažete da rudari Rudnika “Kreka” u jami Mramor ne rade krocom i krampom nego mehanizovanim čelom.

Kazati “I pored značajne nabavke opreme kroz dekapitalizaciju” možete javnosti, ali rudarima sigurno ne, zato što znaju u kakvim uslovima i sa kakvom opremom rade!

Ako je ovo tačno što kažete, da ste izvršili značajna ulaganja u “Kreki”, zašto ste u sporazumu koji je potpisan između SSRRFBiH i JP EPBIH 19.5.2021. godine u dijelu koji govori o nastavku modernizacije rudnika i investiranja, od ukupnih sredstava namjenjenih za sedam rudnika u Koncernu, preko 80% planirali za RU “Kreka” Tuzla?

Planirate, a ne realizujete. Sami sebe demantujete!

I na kraju, rudari kao dokazani patrioti države BiH poručuju da se ne možete ničim opravdati zbog kupovine uglja iz Rudnika Stanari. Pored više stotina miliona dokazanih rezervi kvalitetnog uglja u RU “Kreka” u Tuzli, vi nabavljate ugalj iz Stanara i spaljujete ga u našoj TE Tuzla. Ne želimo ulaziti na koji način i po kojim uslovima ste to uradili.

Rudari “Kreke” i Sindikat Kreke se bore samo istinom! Manipulisati javnosti možete, ali sa rudarima Kreke NE! Ti ljudi rade u mraku i sve vide.

Preživjeli smo mi i teža vremena, preživjei i pamtili. Tako ćemo i ove vaše pokušaje da rudare “Kreke” koji su sinonim rudarstva u BiH napravite neradnicima! – stoji u saopćenju Sindikata RU “Kreka”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here