Sindikat radnika trgovine poziva na Prvomajski protestni uranak!

Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine Prvomajskim protestnim urankom obilježit će 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Protesti pod nazivom „Kada smo mi na redu?“ počet će u 08:30 sati u ponedjeljak, 1. maja 2023. ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Okupljanje je najavljeno za 08:00 sati. Protestna šetnja nastavit će se do zgrade Parlamenta Federacije BiH. Zastupnicima u oba parlamenta trgovci će ostaviti svoje poruke i zahtjeve.

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBIH zahtijeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

„Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BiH“, poručuju iz STBIH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *