Simptomi toplotnog udara

0
786

Simptomi toplotnog udara su sljedeći: crvena, topla i suha koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tijela (i do 40°C unutar 10-15 minuta) i gubitak svijesti.

U slučaju da primjetite da vi ili neko vama blizak ima simptome toplotnog udara, odmah pozovite Hitnu pomoć. Premjestite osobu u hlad u vodoravni položaj i podignite noge u visini kukova, skinite joj odjeću. Stavite na vrat, pazuhe ili prepone hladne obloge ili prskajte hladnom vodom, hladite ventilatorom ili lepezama.

U svakom slučaju, pokušajte da joj snizite tjelesnu temperaturu ispod 38 stepeni Celzijusovih. Ako je oboljeli pao u nesvijest, okrenite ga na bok da se ne uguši. Onome ko je doživio toplotni udar nemojte davati alkohol ili gazirane napitke.

Toplotni osip, toplotni grčevi i toplotna iscrpljenost

Ako tokom dužih vrućih razdoblja osjetite iscrpljenost ili glavobolju, to ne znači da se odmah radi o toplotnom udaru. Naprimjer, u slučaju nedovoljnog unosa tekućine i istovremenog izlaganja visokim temperaturama, možete doživeti toplotnu iscrpljenost, prenosi Hayat.

Na ovaj toplotni poremećaj najviše su osjetljive starije osobe, one s povišenim krvnim pritiskom kao i osobe koje su izložene jakim fizičkim naporima kod velikih vrućina (radnici na otvorenim gradilištima, poljoprivrednici itd.). Simptomi koji upozoravaju na toplotnu iscrpljenost su: umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, blijeda, hladna i vlažna koža, otežano znojenje, ubrzani, slabi puls i ubrzano površno disanje i nesvjestica.

U slučaju toplotne iscrpljenosti, pogođenom treba dati da pije puno tečnosti, da se odmara u hladovini ili klimatizovanom prostoru, tušira se mlakom vodom, nosi laganu odjeću i obuću.

Neki od čestih toplotnih poremećaja su i osip i grčevi. Toplotni osip nastaje zbog prekomjernog znojenja. Najčešće se javlja kod male djece na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima. Prva pomoć sastoji se u hlađenju zahvaćenih mjesta tuširanjem mlakom vodom i boravkom na zaklonjenim mjestima ili klimatizovanim prostorima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here