Sezonska gripa odnosi živote u našoj zemlji: Umrli evidentirani u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Banjoj Luci

Broj oboljelih od sezonske gripe iz tjedna u tjedan se povećava. Smrtni slučajevi prouzrokovani i influencom AH1N1 bilježe se u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Banjoj Luci.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ukupno je bilo sedam slučajeva, a na prostoru Republike Srpske dva slučaja.

-Svi kantoni trebaju do srijede poslati nove podatke, a potom se oni zbrajaju. Od početka sezone pa sve do sada testirano je ukupno 206 uzoraka, od kojih je 65 pozitivno na virus gripe. Tri smrtna slučaja registrirana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom te dva u Kantonu Sarajevo, navode iz Zavoda.

Na području Federacije BiH registrira se umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekla dva tjedna. S druge strane, prijavljeni broj oboljelih u Republici Srpskoj pet puta je manji nego prošle godine.

Blaži oblik “Radi se o osobama starije životne dobi s višestrukim komorbiditetom. Nažalost, teške forme gripe se i očekuju kod ovakvih pacijenata. Zato tijekom cijele sezone apeliramo da se cijepe, jer je cijepljenje jedini način da se zaštite da budu sigurni da će imati bar blaži oblik gripe, istaknui su iz Instituta za javno zdravlje RS.

Prema podacima svjetskih stručnjaka, svake godine u svijetu od sezonske gripe oboli od tri do pet milijuna osoba, sa smrtnim ishodom i do 500 tisuća. Savjeti lječnika Lječnici i stručnjaci u BiH savjetuju građane da moraju često prati ruke korištenjem vode i sapuna te prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu. Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a zdravstvenom radniku treba naglasiti povijest putovanja.(bljesak,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *