Šest ukrajinskih ambasada dobilo paket sa životinjskim očima, stigla je i u Zagreb

Portparol Oleg Nikolenko rekao je da su paketi "natopljeni krvlju" pronađeni u Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj i Austriji

0
91

Paketi sa životinjskim očima poslani su u šest ukrajinskih ambasada u Evropi, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol Oleg Nikolenko rekao je da su paketi “natopljeni krvlju” pronađeni u Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj i Austriji.

Još uvijek nije poznato ko je poslao pakete u ambasade i konzulate.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba smatra da se odvija “dobro planirana kampanja terora i zastrašivanja ukrajinskih ambasada i konzulata”.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da čudne pošiljke dolaze na adrese ukrajinskih ambasada, pa je tako prije dva dana, 30. novembra jedan zaposlenik povrijeđen nakon što je bomba s pismom eksplodirala u ukrajinskoj ambasadi u Madridu u Španiji.

Nikolenko se osvrnuo na niz drugih u izjavi objavljenoj na Facebooku, uključujući i to da je vandaliziran i ulaz u prostorije ukrajinskog ambasadora u Vatikanu. Dodao je da je ambasada u Kazahstanu dobila lažnu prijetnju bombom, dok je ambasada u SAD dobila pismo koje sadrži fotokopiju članka koji kritikuje Ukrajinu.

Ukrajinci ginu i dok pokušavaju ugrijati domove nakon ruskih napada: Devetero poginulih u požarima Prije 1 dan
Ukrajinci ginu i dok pokušavaju ugrijati domove nakon ruskih napada: Devetero poginulih u požarima

“Pismo je stiglo sinhrono sa ostalima sa teritorije jedne evropske zemlje.”, rekao je gospodin Nikolenko, poručujući da se još uvijek radi na istrazi svih prijetnji, identifikaciji umiješanih i privođenju na odgovornost.

Šest paketa koji su dostavljeni evropskim ambasadama i konzulima, dodao je, “bili su impregnirani tečnošću karakteristične boje i imali su odgovarajući miris”.

Nikolenko je također rekao da su ukrajinski konzulati i ambasade pojačali mjere sigurnosti, slijedeći upute Dmitra Kulebe nakon eksplozije u Madridu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here