Šest novih gradova u BiH među njima i Lukavac

U raspravi prije glasovanja o navedenim zakonima, za riječ su se više javljali protivnici nego zagovornici

0
554
Lukavac (Foto: Tuzlalive.ba)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je na sjednici, po skraćenom postupku, prijedloge šest posebnih zakona koji za šest sadašnjih općina nalažu njihovo administrativno proglašenje gradovima. To su općine: Bosanska Krupa, Orašje, Lukavac, Konjic, Stolac i Zavidovići.

Za Stolac, predloženi zakon prvobitno nije dobio potrebnu većinu glasova tokom općeg izjašnjavanja zastupnika elektronskim putem, zbog čega je odmah potom iz zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH zatražena pauza u radu sjednice, a nakon pauze, zakon je prihvaćen tokom zatraženog pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika prozivkom.

U raspravi prije glasovanja o navedenim zakonima, za riječ su se više javljali protivnici nego zagovornici.

Oni su isticali kako je na djelu svojevrsna “gradomanija bez velikih razloga”, što su već iskusili ranijih 15 općina u FBiH, proglašenih gradovima u međuvremenu.

Protivnici su također govorili kako ne treba djelovati protivustavno usvajanjem ovakvih zakona, do eventualnog usklađivanja ustavnih odredbi FBiH s odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.

Zagovornici su, pak, kao jedan od argumenata isticali da bi neprihvaćanje značilo ‘apsolutnu nepravdu’ budući da je ranije, na osnovu istih kriterija, status grada dobilo 15 dotadašnjih općina u FBiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here