Šest hiljada migranata čeka u USK, šta dalje

0
233
migranti prebacivanje kamp
Migranti iz Velike Kladuše izmješteni u prihvatni centar Miral (Foto: Ilustracija)

Od početka migrantske krize više od 70 hiljada migranata je prošlo kroz Unsko-sanski kanton, a trenutno ih u ovom kantonu boravi oko šest hiljada. Oko tri hiljade je smješteno u prihvatnim centrima, dok ostali krov nad glavom traže u napuštenim zgradama ili na gradskim ulicama. Građani uz strahovanje za vlastitu sigurnost, imaju pritužbe i na nesnosne mirise.

Ova zgrada je nekadašnji bihaćki Dom penzionera. Iako je unutra zabranjen ulazak, to ne spriječava više od dvije stotine migranata da im ova zgrada posluži kao privremeni krov nad glavom dok ne dođu do svog cilja, a to je što priji prelazak u zemlje Evropske Unije

Migranti ovdje nemaju ni osnovne higijenske uvjete, a s druge strane, stanari okolnih zgrada se žale na nepodnošljive mirise, ali strahuju i za vlastitu sigurnost.

Iz Uprave policije ističu da je evidentirano oko 600 incidenata u samo prvih šest mjeseci ove godine.

-Mi bilježimo 35 krivičnih djela koje su počinili migranti – neke od njih su krivična djela ubistva… -kaže Ale Šiljendić, portparol Uprave policije USK

I nakon tri godine migrantskoj krizi se ne nazire kraj, a Unsko-sanski kanton i dalje ostaje omiljena destinacija migrantima koji, svjesni toga da su teret lokalnom stanovništvu, jednoglasno poručuju:„ We want Germany, We want Germany”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here