Šešelj dobio poziv za saslušanje u Hagu

Lider desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj dobio je poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koje je pravni nasljednik Haškog tribunala.

Kako je Šešelj potvrdio u telefonskoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), saslušanje je zakazano za 1. jul.

Šešelj je naveo da će se najvjerovatnije odazvati pozivu.

Poziv na saslušanje je na svom Twitter nalogu potvrdio i bivši visoki funkcioner SRS Nemanja Šarović. On je naveo da nije želio da primi poziv, jer nije bio napisan ćirilicom.

Kako je Šešelj rekao za RSE, poziv je stigao i Ljiljani Mihajlović, Ognjenu Mihajloviću, Miljanu Damjanoviću, Miroljubu Ignjatoviću, Marini Ristić i Marini Raguš. Oni su sadašnji i bivši članovi SRS.

– Riječ je o “navodnom kršenju pravilnika Haškog tribunala u pogledu zaštite identiteta zaštićenih svjedoka i povjerljive dokumentacije – rekao je Šešelj za RSE.

– Ja sam to sve objavio u svojim knjigama, više od 50 knjiga. Objavljujem sav materijal Haškog tribunala iz mog predmeta, jer je predmet završen i ne mogu oni sto godina da drže u tajnosti – rekao je Šešelj.

On je dodao da nije ugrožavao svjedoke, već da je kompromitovao tribunal, te da će to nastaviti da radi.

Iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Tužilaštva za ratne zločine Srbije nisu bili dostupni za hitan komentar.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je 6. maja 1992. godine održao govor u Hrtkovcima, za koji je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik nekadašnjeg Haškog tribunala, ocijenilo da je značajno doprinio progonu, deportaciji i drugim nehumanim djelima.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine, navodi RSE.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *