Šeranić: Novih 11 zaraženih u bh. entitetu RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić potvrdio je večeras da je u tom bh. entitetu potvrđen koronavurus kod još 11 osoba, čime se broj ukupno zaraženih povećao na 114.

Kada su u pitanju novo evidentirani, 10 osoba je iz Banje Luke i jedna iz Laktaša, i svi su iz tzv. porodičnih klastera.

Šeranić je dodao da su tri osobe smještene u UKC Banja Luka, a ostali novo oboljeli su u kućnoj izolaciji.

– Sve osobe s kojima je bio u kontaktu doktor, koji je potvrđen kao pozitivan, iz banjalučke bolnice su negativne – rekao je Šeranić.

U tom bh.entitetu pod zdravstvenim nadzorom je 15.889 osoba, a iz tog nadzora je “izašlo” 837 osoba.

Trenutno se u karatinu u Bosanskoj Gradišci nalazi 38 osoba, od kojih 35 muškaraca i tri žene.

– Devet osoba je iz RS, a 29 su iz Federacije BiH i dogovoreno je da će te osobe biti sprovedene prema FBiH i predate na zbrinjavanje – dodao je Šeranić.

Ministar Šeranić najavio je večeras, kako je naveo, ofanzivniju reakciju na koronavirus, što podrazumijeva i potrebu masovnijeg testiranja.

Pojasnio je da će biti vršena jasna trijaža negativnih od pozitivnih osoba, onih s lakšom kliničkom slikom od srednje teških i teško oboljelih.

Masovnija testiranja će, kako je naveo, biti rađena s ciljem da se utvrdio status negativnih i svi onih koji su bili u kontaktu s onima koji su pozitivni na taj virus.

– Pripremamo se na taj scenario s obzirom da smo nabavili određenu količinu testova putem Instituta za javno zdravstvo i Univerzitetsko kliničkog centra (UKC). U ovoj sedmici očekujemo 1.500 do 2.000 testova te još krajem sedmice i donaciju UNDP-a, zajedno s 25.000 koje planiramo nabaviti u narednoj sedmici – rekao je entitetski ministar zdravlja.

Očekuje da će biti rađeno više od 200 testova dnevno.

Najavio je da će biti testirani svi oni, koji su kroz epidemiološku anamnezu označeni kao kontakti osoba koje su bile pozitivne.

Istovremeno, već od sutra bit će osiguran karantinski smještaj za sve pozitivne osobe, a u Banjoj Luci su za to predviđena dva paviljona Studentskog centra, koja su ranije ispraženjena i daju sve mogućnosti da se potpuno isprati dalje stanje zaraženih, čiji članovi porodica će biti razdvojeni i također testirani.

Šeranić uvjerava i da je izvjesna nabavka još 20 respiratora te da ih trenutno u RS-u ima 12, u UKC-u 11 i jedan u Bijeljini.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *