Šeranić: Na koronavirus pozitivne još 42 osobe u RS-u

U posljednja 24 časa analizirano je 216 uzoraka koji su tokom vikenda prikupljeni u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, a nalazi su pokazali da su na koronavirus pozitivne 42 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima ministra zdravstva i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, riječ je o 24 muškarca i 18 žena, uglavnom srednje životne dobi.

“Iz Banjaluke je 27 osoba, četiri iz Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić-Grada, i po jedna osoba iz Kotor-Varoši, Čelinca, Keneževa, Ribnika, Prnjavora i Novog Grada”, rekao je Šeranić.

Rekao je i da se uglavnom radi o osobama koje dolaze iz porodičnih žarišta, dok je deset osoba koje su bile u kontaktu sa pozitivnim osobama.

“S obzirom na to da je virus i u zajednici, dakle sada se proširio, imamo i oko 20 osoba koje nisu mogle navesti kontakt, ali ih uzimamo u epidemiološko istraživanje”, kazao je Šeranić.

Od novooboljelih, 15 osoba je bilo hospitalizovano zbog respiratorne simptomatologije.

U Republici Srpskoj do sada su registrovana ukupno 346 slučaja zaraze virusom korona, a preminulo je 11 osoba od posljedica bolesti izazvane koronavirusom. Šeranić je istakao da je 56 oporavljenih od koronavirusa,

Do sada je obavljeno ukupno 3.025 testiranja.

U UKC RS trenutno su 44 osobe na odjelu “COVID-19” sa teškom kliničkom formom, 61 pacijent se nalazi na bivšoj Pulmologiji sa lakšom ili srednjom kliničkom slikom, na respiratoru je pet pacijenata, a u izolaciji je deset osoba koje čekaju nalaze. U bolnicama u Prijedoru liječi se jedna osoba, po tri u Bijeljini i Doboju, a dvije u Istočnom Sarajevu.

Pod nadzorom je 7.232, a 14.417 izašlo je iz zdravstvenog nadzora.

“Imamo dovoljno testova, nabavili smo 18.000 do 20.000 testova koje ćemo sad staviti u funkciju. To podrazumjeva da ćemo ići u širi skrining zdravstvenih radnika bez obzira na to da li su imali simprome ili ne, provjeravaćemo njihovo zdravstveno stanje i testirati ih metodom slučajnog uzorka, radićemo i direktan nadzor nad njegovateljima u staračkim domovima, onima koji ulaze i izlaze iz staračkih domova kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost nastana epidemije u nekoj od ovih ustanova. Svi domovi zdravlja će imati obavezu da aktiviraju svoje ambulante za akutne respiratorne infkecije i radićemo uzorkovanje i analize svim onima koji imaju bilo kakvvu vrstu respiratorne infekcije bez obzira da li se mogu epidemiološki dovesti u vezu sa nekim ko je pozitivan na koronavirus ili ne”, rekao je Šeranić.

Istakao je da se nastavlja testiranje članova porodice iz domaćinstava pozitivnih na koronavirus, kao i da počinje testiranje onih koji treba da izađu iz karantina u lokalnim zajednicama.

“U ovoj sedmici krećemo sa širim opsegom testiranja i gedaćemo kako i na koji način u budućem periodu da istestiramo što veći broj lica širom RS-a”, kazao je Šeranić.

Čestitao je 7. april, Svjetski dan zdravlja, prvenstveno medicinskim sestrama i tehničarima, zahvaljujući im na požrtvovanosti.

“Kako bismo se mi pobrinuli o njima – ostanite u svojoj kući”, rekao je Šeranić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *