Sejfo Beganović prvi postdiplomac iz Kuće porodica “Tuzlanske Amice” (Foto)

Sejfo Beganović je jedan od korisnika Kuće porodica/Kuća na pola puta “Tuzlanske Amice”. Odrastao je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, a nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja prešao je u Kuću.

Fakultet za fizičku kulturu i sport je završio u roku, za nepune četiri godine, uz aktivno igranje fudbala u timu iz Slavinovića. Nikada nije dobio stipendiju, ali je, osim podrške “Tuzlanske Amice”, imao i podršku Sepontine i njene porodice iz Italije, koji su, između ostalog, platili i troškove njegovog upisa na postdiplomski studij.

Time je Sejfo postao prvi postidiplomac iz Kuće.

Kuća porodica/Kuća ne pola puta “Tuzlanske Amice” postoji punih 15 godina. Za ovaj jubilej je bilo planirano okupljanje svih ranijih i sadašnjih stanara Kuće, ali se odustalo radi epidemiološke situacije.

Rad Kuće je samo djelomično financiran od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Veliki broj mladih u Kuću dolazi sa završenom trogodišnjom srednjom školom. Deset njih je, uz podršku “Tuzlanske Amice”, nastavilo školovanje i završilo četvrtu godinu srednje škole. Nažalost, zbog promjena vezanih za ovaj vid doškolovavanja, trenutno su manje  mogućnosti da se mladima omogući završavanje četvorogodišnje srednje škole, a samim tim i da steknu uslove za upis na fakultet.

Prvi iz Kuće koji je završio fakultet je Mufid. Diplomirao je žurnalistiku. Zanimljivo je da se nakon njega većina mladih opredjeljuje za studij vezan za rad sa djecom – dvoje su profesori tjelesnog odgoja, jedna djevojka je završila psihologiju/pedagogiju, dok se za predškolski odgoj odlučilo njih četvoro /jedna završila fakultet, jedan apsolvent, dvoje studenata…

Ono što bi ove vijesti činilo još boljim je da ovi mladi imaju bilo kakve privilegije pri zapošljavanju ili stipendiranju. Uz kvalitetniju podršku društvene zajednice bilo bi puno više ovakvih uspješnih priča, saopćeno je iz Kuće porodica “Tuzlanske Amice”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *