Šefovi agencija UN-a pozivaju na humanitarni prekid vatre u Gazi

Skoro mjesec dana svijet je u šoku i užasu pratio razvoj situacije u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji zbog sve većeg broja izgubljenih i razdvojenih života

sefovi agencija un-a pozivaju na prekid vatre u gazi
Skoro mjesec dana traju žestoke borbe u pojasu Gaze (Foto: Arhiva)

Lideri najvećih humanitarnih agencija UN-a, kao i međunarodnih dobrotvornih organizacija, pozvali su na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, nazivajući situaciju užasnom i neprihvatljivom u zajedničkoj izjavi.

Među potpisnicima izjave su šefovi OCHA-e, UNICEF-a, Svjetskog programa za hranu, WHO-a, Save the Children i CARE International.

“Skoro mjesec dana svijet je u šoku i užasu pratio razvoj situacije u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji zbog sve većeg broja izgubljenih i razdvojenih života”, naveli su.

Također dodaju da je u Hamasovom napadu na Izrael 7. okotbra ubijeno 1.400 osoba, ali da, međutim, užasna ubistva još većeg broja civila u Gazi predstavljaju sramotu, kao i nemogućnost dostave hrane, vode, lijekova, struje i goriva za 2,2 miliona Palestinaca.

U Gazi je, prema podacima Ministarstva zdravlja, ubijeno skoro 9.500 ljudi, uključujući 3.900 djece i preko 2.400 žena. Više od 23.000 povrijeđenih zahtijeva hitno liječenje u preopterećenim bolnicama.

“Cijelo stanovništvo je opkoljeno i napadnuto, uskraćeno mu je pristup osnovnim stvarima za preživljavanje, bombardirano u svojim domovima, skloništima, bolnicama i bogomoljama. Ovo je neprihvatljivo”, ističu.

Također se navodi da je tokom prošlog mjeseca ubijeno više humanitarnih radnika, uključujući 88 kolega iz UNRWA, što je, kako se navodi, najveći broj smrtnih slučajeva UN-a ikada zabilježen u jednom sukobu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *