Šef uprave za ljudska prava Vijeća Evrope: BiH treba sistem koji se ne temelji na konstitutivnosti

1
59
Foto: RSE

Bosna i Hercegovina mora shvatiti da je u njenom najvećem interesu provođenje presude Sejdić – Finci, poručio je to šef uprave za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel nakon petodnevne virtualne posjete Bosni i Hercegovini.

„Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji, moderni sistem, u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, rekao je šef direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope nakon razgovora sa bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da su ove poruke u vezi odbacivanja sistema utemeljenog na tzv. konstitutivnim narodima od historijskog značaja.

„U potpunosti sam saglasan s porukom šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope da je vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, poručio je Komšić.

„S tim vezi, također dijelim stanovište evropskih zvaničnika, da je sistem koji je osmišljen na konstitutivnim narodima, glavna prepreka koja je povezana s ustavnim okvirom, u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, o čemu eksplicitno govore presude tog suda”, dodao je Komšić.

Evropski sud za ljudska prava donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv Bosne i Hercegovine pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih. Zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora, ni nakon više od desetljeća, presude nisu provedene.

Evropski sud za ljudska prava je u četiri odvojene presude ocijenio i da je Ustav BiH diskriminatoran, praktično, prema svim građanima i građankama BiH, a kojim se garantiraju sva prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, te iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. (VOA)

1 komentar

  1. … puste tlapnje EU … BiH treba denacifikaciju ,sprovediv zakon i negiranju genocida i veličanja presuđenih ratnih zločinaca … BiH treba samo konkretan taj jedan jedini zakon koji je sprovediv i učinkovit … ako EU ne uradi denacifikaciju sve ostalo je pusta tlapnja i kozemtska neučinkovitost koju Trpimo godinama … svi koji šire govor mržnje i zazivaju novi genocid moraju u zatvor na 10 i moraju izgubiti građanska prava … pa nije Njemačka ustala iz pepela 1945 tek tako… Amerika je osmislila i sprovela denacifikaciju i to funkcionira i dan danas … svi se onda okrenu obrazovanju ,radu,gospodarskom boljitku,nitko vise ne gleda u prošlost jer djeca već u školi uče da je govor mržnje štetan da vodi u propast… BiH očajnički treba samo taj jedan zakon koji povlači drakonske ekzemplarne i učinkovite mjere … domino efekt koji će prouzročiti samo taj jedan zakon je impresivan… EU ne smije oklijevati u svezi toga …

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here