Šef NATO-a: Rusija sprema potpuni napad na Ukrajinu

Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi - govori Stoltenberg, te ističe da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

0
114

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

– Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu – kazao je u subotu glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Stoltenberg, koji učestvuje na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom.

– Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi – govori Stoltenberg, te ističe da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

Uprkos prijetnji eskalacije, Stoltenberg ostaje predan političkom rješenju sukoba.

– Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama – rekao je.

Stoltenberg je također odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za više iskrenosti po pitanju može li se njegova zemlja pridružiti NATO-u.

– Pomažemo Ukrajini da ojača svoju odbrambenu sposobnost. Pružamo obuku, opremu i tako pomažemo (na putu) prema euroatlantskim integracijama – rekao je on.

Dodao je da je članstvo Ukrajine u NATO-u moguće, ali da o tome odlučuje još 30 saveznika.

Prema njegovim riječima, trenutno nije najvažnije da se Ukrajina pridruži NATO-u, već “je li prihvatljivo da velika sila poput Rusije drugoj zemlji silom određuje što smije i što ne smije činiti”, prenosi Index.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here