Šef CIA-e: Putinova vojska ima puno problema

Direktor CIA-e Williams Burns rekao je da ruska vojska ima više problema od ljudstva nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Putinova odluka, koja je izazvala prosvjede i pokušaje bijega iz zemlje, dolazi u trenutku kada je Ukrajina oslobodila neka područja pod ruskom kontrolom.

“Čak i ako uspije mobilizirati 300.000 vojnika, on zapravo baca ljude poput topovskog mesa prema frontu. Mnogi od njih neće biti dobro obučeni, mnogi neće imati ni onu vrstu opreme koja je potrebna kao ni logističku podršku. Putinova vojska ima puno drugih problema; ljudstvo je samo jedan od njih”, rekao je Burns za CBS.
“U ovom trenutku je teško je reći blefira li Putin”

Čini se da je Putinova vojna mobilizacija bila potvrda da se rat u Ukrajini ne odvija po planu. Dok je najavljivao taj potez, Putin je nagovijestio i mogućnost nuklearnog rata.

“Kada je ugrožena teritorijalna cjelovitost naše zemlje, da bismo zaštitili Rusiju i naš narod, svakako ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Nije blef”, rekao je Putin, prenosi Index.

Šef CIA-e kaže da je u ovom trenutku vrlo teško reći blefira li Putin, ali da američka obavještajna zajednica nije vidjela nikakve praktične dokaze da se ruski predsjednik približava korištenju nuklearnog oružja.

“Moramo paziti na znakove stvarnih priprema. Kreatori politike također trebaju vrlo izravno priopćiti koje bi ozbiljne posljedice proizašle iz bilo kakve uporabe nuklearnog oružja”, rekao je Burns za CBS.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *