Sedmični repertoar NP Tuzla: Večeras “Budala na večeri” (Foto)

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice za svoju publiku ponovo igra dvije predstave  sa aktuelnog repertoara, koje su ostvarile jako dobre rezultate na domaćoj i regionalnoj pozorišnoj sceni.

Predstava „Budala na večeri“, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića na sceni Pozorišta će se igrati u utorak, 7. februara u 19,30 sati.

Radnja predstave se odvija oko bogatog izdavača knjiga Pijera Brošana (Milenko Iliktarević), koji  svake srijede sa prijateljima organizuju večeru i takmiče se koji će od njih na taj sastanak pozvati veću budalu, odnosno osobu s neobičnim idejama i strastima kojoj će se svi moći smijati.

Kad Pijer upozna neobičnog čovjeka po imenu Pinjon (Edis Žilić), koji može satima pričati o svojoj zbirci skulptura od šibica, učini mu se da mu pobjeda u toj gruboj igri ne može izmaknuti. No, Pijeru se ukoče leđa, te on i njegov novi prijatelj ne stižu na večeru. U potpunom urnebesu nesuđena žrtva i njezin tlačitelj zamjenjuju uloge. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Jasmina Dedić – Ibrić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Dva dana kasnije, u četvrtak, 9. februara u 19,30 sati, publika će moći pogledati predstavu „Djelidba“, po tekstu Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića.

Djelo „Djelidba“ je drama sa komičnim elementima, čija je radnja smještena u period neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. U jedno bosanko selo dolazi humanitarna pomoć, za čiju podjelu su zaduženi lokalni predstavnici. Međutim, nastojeći da najveći dio pomoći svako od tri nacionalna tijela namakne upravo svome narodu, dolazi do velikih spletki i nesuglasica. Na kraju, okupirani vlastitim previranjima, humanitarna pomoć odlazi dalje, a lokalci ostaju praznih ruku.

U predstavi igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević, Adnan Omerović, Dalibor Brkić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić i Nedim Malkočević, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *