Sedin Kahriman novi predsjednik Kadrovske komisije SDA Sarajevo, potpredsjednica Sebija Izetbegović

1
260

Zbog velike bure nakon izbora rukovodstva Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, odnosno snimka u kojem se razgovara o navodnoj kupovini glasova koja se odvijala prije izbora, praktično je “u tišini” bez obavještavanja javnosti unutar ovog odbora izabrana i kadrovska komisija.

Ovo samo po sebi ne bi bila toliko značajna informacija da se ne radi o sastavu koji na ruku ide predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću što je zapravo nastavak formiranja stranačkih organa u Sarajevu po istoj liniji. Kako saznaje Klix.ba, novi predsjednik Kadrovske komisije SDA Sarajevo je Sedin Kahriman, aktuelni generalni direktor BH Telecoma, a koji je u medijima više puta spominjan i kao kum Asima Sarajlića dojučerašnjeg potpredsjednika SDA i predsjednika Kadrovske komisije SDA.

Podsjećaju, upravo je Sarajlić, koji je podnio ostavke na sve funkcije u stranci, glavni akter afere odnosno snimke koju je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, inače protukandidat Fikreta Prevljaka, pobjednika u utrci za funkciju predsjednika KO SDA Sarajevo. Kahriman je na ovoj funkciji zamijenio Sarajlića koji je obavljao ovu dužnost nakon što je prošle godine Kantonalni izvršni odbor SDA Sarajevo smijenio dotadašnjeg predsjednika Adnana Efendića.

Kako saznaju, Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA i aktuelna direktorica KCUS-a izabrana je za potpredsjednicu Kadrovske komisije SDA Sarajevo. U daljem sastavu ove komisije nalaze se šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević, zatim predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, sekretar KO SDA Hazim Bahtanović. Kako bi se ova komisija do kraja konstituirala pojedini općinski odbori trebaju dostaviti imena svojih kandidata. Također, konstituiran je i Izvršni odbor SDA Sarajevo, a s tim u vezi treba naglasiti da je Efendić ranije odbio da bude član ovog odbora.

Treba i dodati, kada je riječ o kadroviranju unutar Kantonalnog odbora SDA, da su nakon Prevljaka, koji je otvoreno stranačkim kolegama priznao da je poltron obitelji Izetbegović o čemu postoji i snimka, izabrani i potpredsjednici KO SDA. Na ove funkcije izabrani su opet Sebija Izetbegović, Mahir Dević, te Hazim Bahtanović, kao i Eldar Čomor, Jasmina Biščević-Tokić i Miralem Šurković. Izetbegović je na prošlotjednoj konferenciji za novinare rekao da su izbori za Kantonalni odbor SDA Sarajevo održani u skladu s pravilima. Uvođenje povjereništva u Kantonalnom odboru SDA, što je, primjerice, tražio član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, nije uzeto ozbiljno u razmatranje.

“Imamo žalbe Semira Efendića koje će biti razmotrene, ali ne mislim da će taj čitav proces biti doveden u pitanje”, kazao je lider SDA. Podsjetimo, akteri razgovora bili su osim Sarajlića kantonalni zastupnik Sabahudin Delalić, koji je podnio ostavku u općinskoj organizaciji SDA Novi Grad, zatim Muhamed Šehović i osoba koja je na snimci označena kao “izaslanik”. Tužiteljstvo Kantona Sarajevo utvrđuje ima li osnova za pokretanje istrage zbog snimke. Sam Efendić već je saslušan u MUP-u KS u svojstvu svjedoka.(bljesak,tl)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here