Sedam poginulih u oluji u Europi, stotine hiljada bez struje

Najmanje sedam osoba je stradalo u jakoj oluji i obilnim kišama koje su pogodile dijelove Europe i dovele do velikih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja i nestanke struje u desetinama hiljada domova.

Žena i njena 15-godišnja ćerka, poginule su u Poljskoj nakon što je oluja srušila krov objekta za iznajmljivanje skija u zimovalištu Bukowina Tatrzanska blizu granice sa Slovačkom, i otpuhala ga na ljude koji su stajali u blizini žičare. Troje ljudi je povrijeđeno tom prilikom, prenosi AP.

U Švedskoj se jedan čovjek utopio nakon prevrtanja čamca s kojim je bio s još jednim muškarcem, koji se vodi kao nestao, na južnom jezeru Fegen, prenosi dnevnik Aftonbladet.

Dvojica muškaraca, jedan na sjeveru Slovenije i drugi na jugu Engleske, su stradali nakon što su njihovi automobili pogođeni padajućim stablima.

U Njemačkoj je vozač preminuo nakon što je kamionom naletio na parkiranu prikolicu radnika koji su čistili ostatke oluje sa autoputa u pokrajini Hessen.

Policija u Češkoj je saopćila da je oluja uzrok za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo muškarac koji je vozio, a žena putnica je povrijeđena, kada je na automobil palo drvo.

Nakon što je u nedjelju pogodila Britaniju i Irsku, oluja je nastavila da se pomjera na istok, ostavljajući veliku štetu za sobom.

Broj čeških domaćinstava bez električne energije dostigao je 290.000, prema elektroenergetskoj kompaniji CEZ.

U Velikoj Britaniji zbog nevremena 20.000 domaćinstava i dalje nema struju, a iako se oluja smirila u tom dijelu Europe, meteorolozi najavljuju snježne padavine i mećave.

Stanovnici sjeverozapada Engleske evakuirani su zbog izlijevanja rijeke Irwell, a u škotskom gradu Hawick, koji se graniči sa Engleskom bistro i kuća sa apartmanima urušili su se u reku Teviot, ali na sreću niko nije povrijeđen.

Trajekti preko Engleskog kanala ponovo rade nakon što su u nedjelju zatvoreni, iako su službe na Twitteru napisale da su mogući daljnji prekidi.

Avio-kompanije koje lete do i sa američkih aerodroma otkazale su više od 100 letova.

Oluja je protutnjala Francuskom, mada meteorolozi upozoravaju da bi udari vjetra na Korzici mogli da dosegnu i do 200 kilometara na sat, a veliki talasi zabilježeni su i na sjevernoj obali. Do 130.000 domaćinstava na području od Bretanje, u zapadnoj Francuskoj, preko Normandije i sjevernim regijama, u ponedjeljak su ostali bez struje.

Na putu koji povezuje Belgiju i Francusku snažan vjetar je prevrnuo kamion, dok je u Njemačkoj oko 50.000 domaćinstava bez struje.

U Njemačkoj su u pojedinim regionima, poput pokrajine Sjeverna Rajna- Vestfalija, zatvorene škole, a nekoliko osoba je povrijeđeno kada su grane sa drveća pale na njih. Komunalna poduzeća su mobilizirana da povrate struju za oko 50.000 domova na sjeveru Bavarske, gdje je zabilježen i vjetar brzine preko 160 km / h .

I u Njemačkoj su otkazane stotine letova zbog snažne zimske oluje.

U Frankfurtu su letovi ponovo uspostavljeni, ali je u Minhenu otkazano 420 letova. Prekida ima i u željezničkom saobraćaju.

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske. (Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *