SDA i SDP najavili mogućnost povlačenja iz pregovora o Izbornom zakonu

Iz SDA su najavili skoru raspravu na kolegiju stranke, dok će ove sedmice zasjedati i Predsjedništvo SDP-a

0
437
Mogućnost povlačenja iz pregovora o Izbornom zakonu

Nakon što je Milorad Dodik kroz NSRS izvršio otvoreni napada na ustavno-pravni poredak BiH, pregovori o Izbornom zakonu mogli bi biti prekinuti.

Takvu su mogućnost u posljednjim reakcijama naveli iz SDA i SDP-a, i to uoči najave novog dolaska zvaničnika iz SAD i EU zaduženih za izbornu reformu u BiH, Matthew Palmera i Angeline Eichhorst, prenose Vijesti.ba.

Opciju da se SDP povuče iz pregovora o promjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine, otkrio je zastupnik ove stranke u državnom Parlamentu Saša Magazinović.

– Predsjedništvo SDP-a BiH će polovinom sedmice donijeti odluku o svom daljnjem učešću odnosno izostajanju iz pregovora – naveo je Magazinović.

On smatra da deblokada institucija mora biti prioritet i dodaje da pregovori o izbornom zakonu stvaraju privid normalne situacije, a ovo danas je sve osim normalnog.

– Pričati o izbornom zakonu u situaciji kada je nedvosmislen napad na institucije BiH predstavlja dodatno kupovanje vremena secesionistima – rekao je Magazinović, koji smatra da sve pregovore treba staviti na čekanje dok ne profunkcionišu institucije.

Iz SDA su danas poručili kako usvajanje zaključaka NSRS kojima Dodik jednostrano najavljuje formiranje parainstitucija i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kontinuirani napad na ustavno-pravni poredak BiH, blokada državnih institucija i prijetnje secesionizmom, te s druge strane izostanak odlučne reakcije međunarodnih predstavnika na ove poteze, zahtijevaju jedinstven, konkretan i odlučan politički odgovor probosanskih političkih snaga.

– Takav nastup potreban je i u razgovorima o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i zajednički odgovor na dilemu da li uopće razgovarati o toj temi dok se ne deblokira rad državnih institucija i ne zaustavi napad na ustavno-pravni poredak, navode iz SDA.

Da postoji mogućnost da SDA napusti pregovore potvrdio je za FTV i potpredsjednik ove stranke Safet Softić.

– Vrlo brzo ćemo imati kolegij stranke na kojem ćemo razgovarati o ovim aktuelnim dešavanjima i vrlo je moguće da stvari krenu u tom pravcu, da se stvari postave tako da ne vrijedi razmještati namještaj u kući koja gori, rekao je Softić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here