Schuetz: Odgovor pravosuđa na korupciju u BiH daleko je od adekvatnog

0
92

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas online sastanak o temi upravljanja sudskim postupkom u složenim predmetima korupcije.

Sastanak je okupio 25 sudija i tužilaca iz tužilaštava i sudova u Bosni i Hercegovini, kao i partnere iz međunarodnih organizacija koje sarađuju s pravosuđem.

Skup je organiziran kao nastavak aktivnosti proisteklih iz izvještaja Misije pod nazivom „Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH: Druga procjena”.

Cilj sastanka jeste da učesnici razgovaraju o utvrđenim trendovima i praksama koje ometaju odgovor pravosuđa na korupciju, s posebnim naglaskom na upravljanje sudskim postupkom.

– Odgovor pravosuđa na korupciju u BiH daleko je od adekvatnog. To se posebno odnosi na postupanje u predmetima srednjeg i visokog nivoa korupcije. Problemi u upravljanju sudskim postupkom ozbiljno podrivaju efikasnost i efektivnost procesuiranja predmeta korupcije. Primijećena su ozbiljna kašnjenja u većini sudova koji se bave ozbiljnim predmetima korupcije – kazao je Michael Schuetz, šef Sekcije za vladavinu prava pri Misiji OSCE-a u BiH.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini, ali i širom regije, promjena kulture nekažnjivosti zahtijeva odlučan, nepristrasan i dosljedan odgovor sistema krivičnog pravosuđa.

Iskustva i izazove s kojima se suočavaju Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Kantonalni sud u Sarajevu, a koji imaju najveći broj predmeta korupcije, predstavile su Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva, Adisa Zahiragić, šefica Krivičnog odjeljenja Kantonalnog suda u Sarajevu i Sanela Rondić, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako bi pružila podršku BiH u borbi protiv korupcije, Misija OSCE-a BiH prati procesuiranje predmeta korupcije od 2017. godine, u okviru projekta pod nazivom „Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima“, koji se realizira uz podršku Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

Očekuje se da će treći izvještaj o rezultatima praćenja predmeta korupcije pred sudovima u BiH biti predstavljen do kraja 2020. godine, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here