Schmidt se oglasio u povodu donesenog Zakona u NSRS: Zakon koji ste usvojili u NSRS-u je ništavan

Kako bi se izbjegla zabuna i spriječile negativne pravne posljedice, pozivam vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se navedeni Zakon onepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS odmah stavio van snage, rekao je Schmidt

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, oglasio se saopćenjem za javnost u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

On, između ostalog, ističe kako je Zakon o nepokretnoj imovini, usvojen na nivou Republike Srpske, ništavan i ne utiče na na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom.

Saopćenje Christiana Schmidta ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Pitanje raspodjele državne imovine i dalje ostaje neriješeno u 2022. godini uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i naporima koje ulažu partneri Bosne i Hercegovine da pomognu u rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja tako što će donijeti zakon na državnom nivou.

Privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi i jasno predviđa da će svaka odluka, akt, ugovor ili drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom zaključen u suprotnosti sa ovim zakonima biti ništavni. Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, koji je NSRS usvojila 10. februara 2022. godine i koji je objavljen u Službenom glasniku RS 5. aprila 2022. godine ne utiče na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje.

U odluci Ustavnog suda BiH iz jula 2012. godine izričito se navodi da je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javna dobra, te da nadležnost za reguliranje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH. Ovakvi stavovi ponovljeni su u nekoliko drugih odluka Ustavnog suda BiH, koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, rijeke i druga javna dobra.

Ustavni sud BiH je u Odluci iz 2012. godine naglasio da „postoji istinska nužnost, a i pozitivna obaveza da BiH ovo pitanje riješi što je prije moguće“ i da je Bosna i Hercegovina, u vršenju nadležnosti u vezi sa državnom imovinom, dužna uzeti u obzir interese i potrebe entiteta, kako bi i oni mogli efikasno vršiti svoja javna ovlaštenja koja su povezana sa njihovim nadležnostima.

Kako bi se izbjegla zabuna i spriječile negativne pravne posljedice, pozivam vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se navedeni Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS odmah stavio van snage. Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi za rezultat imao usvajanje relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ovo pitanje.

Pozvao sam sve zainteresirane strane (između ostalih i državni i entitetski nivo) da pripreme takav zakonodavni akt u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se osigurala odgovarajuća raspodjela imovine. Još jednom ih pozivam da se aktivno uključe u osnivanje i rad ekspertske radne grupe za državnu i vojnu imovinu u skladu s mojim dopisom od 3. decembra 2021., uz osnivanje i komisije za imovinu ukoliko je to potrebno da olakša proces. Na raspolaganju sam da pružim pomoć u tom procesu.

Potencijalni investitori trebali bi biti veoma oprezni kada se upuštaju u transakcije koje uključuju vlasništvo nad državnom imovinom.

Samo poštivanjem vladavine prava Bosna i Hercegovina može privući održiva strana ulaganja, čime će se ubrzati ekonomski razvoj za dobrobit svih građana, naveo je Schmidt.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *