Schmidt: Vojska RS-a neće biti formirana

Oklijevam da iskoristim takozvane bonske ovlasti. Imam puno zahtjeva samo da nekoga smijenim sa pozicije. Rekao sam, u mojoj ladici su instrumenti i imam ključ od ladice. Znam kako da ga otvorim

0
322
Christian Schmidt (Foto: Arhiva)

Visoki predstavnik Christian Schmidt se trenutno nalazi u posjeti SAD-u, gdje namjerava razgovarati sa zvaničnicima u State Departmentu, kao što je Karen Donfried, pomoćnicom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove. Također, planirano je i da održi sastanke sa predstavnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U toku posjete SAD dao je i intervju za Glas Amerike, u kojem je govorio o trenutnoj situaciji u BiH, onako kako je on vidi.

– Moramo priznati da se Dayton ne poštuje, posebno zbog postupaka gospodina Dodika. Treba razgovarati o tome kako ćemo se nositi s tim, šta je budućnost je da BiH nekako obezbijedi članstvo u Evropskoj uniji i koji bi sljedeći koraci trebali biti. Dakle, ne radi se samo o sastancima u Washingtonu D.C., već i u Bruxellesu i drugim glavnim gradovima kao što je London, izjavio je Schmidt za Glas Amerike.

U nedavnom izvještaju Vijeću sigurnosti Schmidt je naveo kako se BiH nalazi u najopasnijem položaju od okončanja rata. Međutim, napominje kako pod tim nije mislio na vojnu napetost.

– Ne mislim na vojno povećanje napetosti, već na nefunkcionalnost države u cjelini. Neki ne prisustvuju nijednoj sednici parlamenta, vlade, predsjedništva. Dakle, oni ne donose nikakve odluke. Na primjer, nemamo budžet. Postoji samo privremeni budžet. Ova disfunkcionalnost se prelijeva u destruktivnu situaciju. Država neće moći djelovati ako im ne pomognemo da se vrate za sto, istakao je visoki predstavnik.

U toku razgovora odgovorio je i na pitanje zašto, s obzirom na ovlasti koje ima, ne djeluje energičnije u rješavanju trenutne situacije u BiH.

– Mislim da postoje pitanja na kojima sam radio, posebno na slučaju Centralne banke, koja su razrađena nekako tihim, zakulisnim radom. Preferiram to, jer ova zemlja mora sama da donosi odluke.

Moj stav, kao nekoga ko bi potencijalno mogao samo da naređuje i upravlja državom, je da to nije ono što bi budućnost trebala biti. Oklijevam da iskoristim takozvane bonske ovlasti. Imam puno zahtjeva samo da nekoga smijenim sa pozicije. To je korišteno ranije. To se može uraditi samo pomoću “štapa i mrkve”. Štapovi bi mogli biti poništavanje zakona, ili zamjena zakona koji ne ispunjavaju zahtjeve Daytonskog mirovnog sporazuma. Imam konačno pravo na tumačenje. Rekao sam, u mojoj ladici su instrumenti i imam ključ od ladice. Znam kako da ga otvorim. Niko ne bi trebao pogrešno shvatiti da je to znak da ih nikada neću iskoristiti. Mogli bismo doći u takvu situaciju, ali ovo nije trenutak, dodao je Schmidt.

Posebno je naglasio kakva bi trebala biti reakcija međunarodne zajednice u slučaju da Dodik krene u avanturu zvanu formiranje vojske RS-a.

– Mislim da je dobra vijest da zajedno možemo riješiti mogućnost jednostranog raspuštanja vojske. Vojska Republike Srpske neće biti formirana. Posljedice toga su vrlo jasne, uključujući i moju stranu. Nakon što sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a prošle sedmice, rekao bih da se ne radi o povećanju prisustva, već o prisustvu koje se može smatrati opredjeljenjem međunarodne zajednice da doprinese implementaciji Daytona. To znači da treba postojati saradnja između Evropske unije i NATO-a. NATO je prisutan u Sarajevu. Trebalo bi biti jasno da ako se stvari zakomplikuju, da Evropska unija, EUFOR i NATO, preko takozvane komandne i strategije „Berlin plus“ mogu povećati svoje prisustvo. Ne vidim potrebu za tim u ovom trenutku, ali mislim da moramo biti svjesni situacije, naglasio je visoki predstavnik.

U toku razgovora osvrnuo se i na uporno Dodikovo ponižavanje OHR-a i njega lično.

Mislim da moramo shvatiti da više nije moguće samo reći: “OK, ovo je samo balkanska retorika”. Zbog toga veoma intenzivno tražim zajedničku aktivnost. Izgubio je veliku podršku građana. Postoje neke glasine, ne mogu to dokazati, da će se nadležni baviti pitanjima vezanim za korupciju. Moramo djelovati, a to nije bio slučaj u posljednjih 10 godina. Moramo ga obeshrabriti da to može biti uspješan način. Nadam se i vjerujem da se to može obuzdati, ali potrebna nam je odlučna akcija, ne samo za mene, već i podrška međunarodne zajednice. To je ono na čemu radim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here