Schmidt u novom izvještaju pobrojao sve: Nacionalističko orgijanje i aveti ratnih težnji

U redovnom izvještaju koji predaje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt je kao krivce za stanje u BiH ponovio tvrdnje iz novembra da vlasti entiteta Republika Srpska krše Dejtonski mirovni sporazum.

Navodi se i kako vlasti RS-a rade na potkopavanju države Bosne i Hercegovine, njenih nadležnosti i institucija te da paraliziraju državne institucije blokirajući njihovu sposbnost rada i odlučivanja.

Visoko predstavnik se posebno osvrnuo na događaje od 6. do 9. januara kada se desio veliki broj govora mržnje i prijetnjii Bošnjacima u Bijeljini, Doboju, Višegradu, Prijedoru, Foči, Nevesinju te u Brčko distriktu. Naglašeno je kako je obilježavanju 9. januara društvo Miloradu Dodiku pravio osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević. Osvrnuo se i na proteste koji su održani nakon januarskih dešavanja u entitetu Republika Srpska.

“Dan nakon događaja 9. januara, stotine prosvjednika okupilo se ispred OHR-a u Sarajevu, a hiljade u glavnim gradovima širom svijeta, kako bi pozvali međunarodnu zajednicu da reagira na nastavak destruktivnog ponašanja vlasti RS-a. Obratio sam se prosvjednicima i razgovarao s nekima od njih, koji su bili uplašeni i frustrirani. Oni iz prošlosti znaju da je u sadašnjoj dinamici potencijal vrlo stvaran da politička kriza preraste u sigurnosnu krizu i međunarodna zajednica mora reagirati na odgovarajući način”, napisao je Schmidt u izvještaju.

Osvrnuo se i na pokušaje formiranja entitetske Agencije za lijekove i da je upotrebom bonskih ovlasti reagovao na usvajanje Zakona o imovini RS-a.

Schmidt je spomenuo i Dodikovu blokadu upotrebe helikoptera Oružanih snaga u gašenju požara, za čiju je upotrebu dao saglasnost nakon što je pala kiša koja je ugasila požare.

Izvještaj je upozorio i na povećan broj provokacija na pripadnike manjinskih zajednica u entitetu Republika Srpska.

“Incidenti i provokacije usmjerene prema manjinskim zajednicama oko pravoslavnih i praznika RS-u u januaru dogodili su se u općinama Bijeljina, Prijedor, Doboj, Foča, Gacko, Nevesinje i Brčko Distriktu RS. Incidenti su slijedili sličan obrazac u kojima su osobe šetale ili se vozile kroz bošnjačke zajednice uzvikujući uvrede, svirajući nacionalističke pjesme, a u nekim slučajevima veličajuči osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U Bijeljini se pucalo, ali povrijeđenih nije bilo”, stoji u izvještaju.

Schmidt je upozorio i na ideje o teritroijalnoj organizaciji koje su iznosili hrvatski politički predstavnici te da takve stvari podižu avete ratnih težnji za trećim entitetom. Osvrnuo se i na neusvajanje izmjena Izbornog zakona, ali da organizacija izbora ne smije doći u pitanje.

Optužio je Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine za blokadu izbora članova Ustavnog suda FBiH, te detaljno obrazložio način blokiranja procedure izbora novih članova.

Visoki predstavnik se osvrnuo na stanje u BHRT-u, kako je od RTRS-a od 2019. jednostrano pokrneuo samostalno naplatu RTV takse, a hrvatski politički lideri pozvali građane da izdvajaju novac za privatnu TV Herceg-Bosne.

Pohvalio je postavljanje spomen obilježja na Kazanima, gdje su ubijeni civili srpske nacionalnosti, prenosi Istraga. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *