Schmidt prenio liderima: Nameće samo tehničke izmjene Izbornog zakona

0
244
evropska unija oglasavanje povodom izmjena izbornog zakona u fbih visokog predstavnika christiana schmidta
Sjedište OHR-a u sarajevu (Foto: Arhiva)

Visoki predsatavnik Christian Schmidt potvrdio je liderima da će nametnuti, za sada, samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Rekao je to lider NIP-a Elmedin Konaković i dodao da im je Schmitdt poručio da “ukoliko vidi da nema razgovora, da će razmisliti i o nametanju drugih odredbi.

I Nermin Nikšić, lider SDP-a, je potvrdio da Christian Schmidt neće nametnuti izmjene Izbornog zakona koje će se ticati suštinskog dijela izmjena, nego samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

– Mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će donijeti novu diskriminaciju i podjelu u BiH. Gospodin Schmidt će se trenutno bazirati samo na zaštitu integriteta izbornog procesa, odnosno transparentnosti – rekao je Nikšić.

Obratio se i Predrag Kojović, koji je bio predstavnik Naše stranke na ovom sastanku.

– Ja sam pitao Visokog predstavnika, rekao je: Ja ću vas pustiti da se pokušate dogovoriti dok budem mislio da to ima smisla i da vi stvarno pokušavate. Na moje pitanje da li bi to došlo usred kampanje, ili bi još gore došlo u trenutku kada se prebroje izbori. Zamislite situaciju da opozicija uspije obezbjediti šest poslanika u svakom klubu naroda i da se onda par dana nakon toga broj pomjera na osam ili tako nešto – rekao je Kojović.

Dodao je da od prvog trenutka kada je pričao sa visokim predstavnikom da ga je impresionirao kao čovjek, intelektualac i političar.

– Ovo vikanje o kojem je govorio moj kolega Konaković mi je pokazalo da unutra živi jedan čovjek koji ima vrlo dobre namjere prema BiH. Mislim da je odluka koju je danas donio da ide samo sa tehničkim dijelom je vrlo mudra u ovom trenutku. Mi smo od početka prinuđeni da se dogovaramo sa ljudima koji se ne žele dogovarati – kazao je Kojović. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here