Schmidt: Nećemo prihvatiti uklanjanje stranih sudija

Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard
christian schmidt komentarisao pokusaj izmjene zakona o ustavnom sudu bih i ukidanju stranih sudija
Christian Schmidt (Foto: Arhiva))

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagovao je na pitanje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji predviđa uklanjanje stranih sudija te etničko i entitetsko odlučivanje o kojem je danas govoreno u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Schmidt je podsjetio članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije.

“Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije. Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu”, stoji u saopćenju OHR-a.

Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard.

“Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta”, zaključuje se. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *