Schmidt danas u Bundestagu o stanju u BiH

“Lične sankcije bi bile jedna opcija”, predložio je Schmidt, te dodao da smatra da je moguće da EU bude jednoglasna po ovom pitanju

0
464
christian schmidt intervju Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) stanje u bih izbori nametanje izbornog zakona
Christian Schmidt govorio je o stanju u BiH pred Opće izbore (Foto: Arhiva)

O situaciji u Bosni i Hercegovini bit će razgovarano danas u Bundestagu, kada će visoki predstavnik Christian Schmidt podnijeti Izvještaj njemačkim zastupnicima.

Upravo se čeka reakcija Njemačke, ali i cijele Evropske unije kada je riječ o sankcijama pojedinicima u našoj zemlji. Prije svega, Miloradu Dodiku.

Schmidt je u intervjuu za njemački “The Pioneer” koji upozorio je na raskol u zemlji i zatražio pomoć od Evropske unije.

“Kako bismo spriječili da se trenutni sukob pretvori u vrući sukob u kojem ljudi pucaju jedni na druge, moramo jasno staviti do znanja: država se ne smije dijeliti i ona mora funkcionirati,” izjavio je on, kako prenosi RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

“Lične sankcije bi bile jedna opcija”, predložio je Schmidt, te dodao da smatra da je moguće da EU bude jednoglasna po ovom pitanju.

Također je izjavio da smatra da treba usloviti finansijsku pomoć u BiH.

“Preporučujem svim međunarodnim donatorima da to učine, a ne samo EU,” rekao je on.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here