SBiH: Neophodno je usaglasiti Ustav, te unaprijediti zdravstvo, obrazovanje, standard života, ljudska prava i slobode

Pozivamo vladajuću koaliciju na svim nivoima da se u duhu optimizma kojeg iskazuju odlukom institucija EU napokon počnu baviti stvarnim problemima sa kojima se naši sugrađani  suočavaju svaki dan

(Ne možemo u Evropsku Uniju sa sadašnjim životnim standardom – Foto: Ilustracija, arhiva)

Izražavamo svoje zadovoljstvo odlukom Evropskog vijeća o uslovnom otpočinjanju pristupnih pregovora sa EU, navodi Stranka za BiH u današnjem saopćenju za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

“Ono što naša Bosna i Hercegovina gaji i simbolizira vjekovima, kroz suživot i toleranciju različitih naroda i konfesija, su upravo oni postulati na kojima je bazirana EU. Pred institucijama Bosne i Hercegovine je veliki, višegodišnji izazov, ali naš EU put nema alternativu.”Ono što naša Bosna i Hercegovina gaji i simbolizira vjekovima, kroz suživot i toleranciju različitih naroda i konfesija, su upravo oni postulati na kojima je bazirana EU. Pred institucijama Bosne i Hercegovine je veliki, višegodišnji izazov, ali naš EU put nema alternativu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je od svog osnivanja nedvosmisleno i u potpunosti opredjeljena ka integraciji i punopravnom članstvu naše države u EU i NATO. Prije svega,  kroz djelovanje našeg osnivača dr. Harisa Silajdžića, ali i drugih istaknutih članova SBiH.

Pozivamo vladajuću koaliciju na svim nivoima da se u duhu optimizma kojeg iskazuju odlukom institucija EU napokon počnu baviti stvarnim problemima sa kojima se naši sugrađani  suočavaju svaki dan.

Nerealno je očekivati punopravno članstvo u EU, a da se ne usvoji minimum normi kakve vladaju u ostalim članicama. Bosna i Hercegovina mora usaglasiti svoj Ustav sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, popraviti standard života, pripremiti našu privredu na zajedničko EU tržište. Neophodno je unaprijediti kvalitet zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, a sloboda mora biti približno onoj koja se podrazumijeva u zemljama članicama. Ovo je samo početak jednog generacijskog procesa, koji bez unutrašnjeg opredjeljenja za reformama ne znači mnogo”, saopćila je Press služba Stranke za BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *