Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja reagovao na istup Milorada Dodika

Nosioci najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan iznenađeni su sramnom izjavom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika izrečenom 9. maja, te mu preporučuju, ako je antifašista, da se ogradi od fašističkih djela Karadžića, Mladića i niz drugih generala i visokih oficira vojske RS-a koji su presuđeni za genocid i ratni zločin i sada se nalaze u zatvorima.

– Umjesto toga Dodik legalnu vojsku Armije Republike BiH i njene Zlatne ljiljane naziva zločinačkim. Ide Dodik isprobanom metodom da sto puta izgovorena laž postaje istina, a mi svjesni toga, ćemo 101 put govoriti istinu, da laž ne bi postala istina – saopćili su iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Prema raspoloživim podacima, kako se dodaje u saopćenju, u proteklom ratu od ukupnog broja ratnih zločina počinjenih u periodu 92. – 95. godina, 90 posto ih je počinila Vojska RS, 7 posto pripadnici HVO i 3 posto pripadnici Armije RBiH.

– Mi iz redova ARBiH osuđujemo svoje saborce za bilo koji učinjeni ratni zločin, a Vi gospodine Dodik, svoje zločince slavite i proglašavate herojima. Uz sve to relativizirate i omalovažavate žrtve, a to Vam nikada oprostiti nećemo. Zbog istine, dužni smo Dodika podsjetiti na neke činjenice. Naime, prije 25 godina ustanovljen je Dan Zlatnih ljiljana i ne baš slučajno je uzet 9. maj, koji se  u svijetu obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, u Evropi Dan Evrope, a u BiH kao i Dan logoraša BiH.  Zlatni ljiljani ARBiH su istinski antifašisti koji su se suprotstavili fašizmu u periodu 1992. – 1995. godine.

Mi nikada jedan narod, pa ni srpski, nismo nazivali fašistima, a ni genocidnim, niti ćemo to ikada učiniti, ali političko i vojno rukovodstvo RS-a iz perioda 92.- 95. moramo nazvati pravim imenom. Neosporna je činjenica, a to je utvrdio i Haški sud, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, a genocid čine samo fašisti – navedeno je  u saopćenju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *