Saudijska Arabija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu

Ono što je posebno zanimljivo je da Saudijci, za razliku od njihovih susjeda iz Katara, ne žele Mundijal organizovati u decembru, već u julu kada temperature u njihovoj državi znaju prelaziti i 50 stepeni Celzija

saudijska arabija jedina je ponudila kandidaturu za domacinstvo sp u fudbalu 2034 godine
Saudijci su jedini ponudili kandidaturu za organizaciju SP 2034. godine (Foto: Arab News)

Saudijska Arabija će biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine.

Nešto o čemu se dugo špekulisalo danas je i zvanično postalo jasno, s obzirom da sa ovim danom ističe rok za prijavu a da je Saudijska Arabija jedina predala kandidaturu.

Australija je trebala biti drugi kandidat, ali je odustala od kandidature nakon što je Azijska nogometna federacija jasno stala na stranu Saudijaca.

“Željeli smo se kandidovati za organizaciju Svjetskog prvenstva, ali nakon što smo razmotrili sve faktore, odlučili smo odustati”, navodi se u saopćenju Nogometnog saveza Australije.

Podsjetimo, nakon što je Svjetsko prvenstvo 2022. održano u Aziji (Katar), naredno će 2026. biti u Sjevernoj i Centralnoj Americi 8SAD, Kanada, Meksiko).

S obzirom da su za organizatore Mundijala 2030. izabrani Urugvaj, Argentina, Paragvaj (Južna Amerika), Maroko (Afrika), Španija i Portugal (Evropa), jasno je da sistemom rotacije dolazi red 2034. na azijsku državu, a princ Mohammed bin Salman je tu vidio svoju šansu i učinio je sve da Saudijska Arabija dobije organizaciju.

Ostaje samo da i službeno predsjednik FIFA-e Gianni Infantino proglasi Saudijsku Arabiju domaćinom SP-a 2034. godine kako bismo i definitivno u razmaku od 12 godina imati dva Mundijala u pustinjskim zemljama.

Ono što je posebno zanimljivo je da Saudijci, za razliku od njihovih susjeda iz Katara, ne žele Mundijal organizovati u decembru, već u julu kada temperature u njihovoj državi znaju prelaziti i 50 stepeni Celzija. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *