Sattler: Potreban aktivniji angažman na EU putu BiH

Šef delegacije EU u BiH Јohan Sattler najavio je da će u utorak, 28. aprila imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH te da bi volio aktivniji angažman članova bh. Predsjedništva o prioritetu broj jedan, a to je da BiH postane članica EU.

Takođe je izrazio očekivanje da domaći lideri do Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, 6. i 7. maja, postići saglasnost o daljim koracima BiH ka EU.

– Od utorka ćemo konkretnije razgovarati kako da dođemo do Akcionog plana o pitanju rješavanja 14 ključnih prioriteta Evropske komisije – istakao je Sattler u emisiji Aktuelno RTRS-a.

– EU je dala zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to je dobra vijest za BiH i čitav region – istakao je šef delegacije EU i dodao da je predstavljena nova metodologija za proširenje EU što podrazumijeva da se proces mora podići na viši nivo gdje će se osnažiti interakcija između zvaničnika EU i političara iz zemalja Zapadnog Balkana kroz odgovarajuća tijela da proces bude dinamičniji.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona Sattler je naglasio da je EU obezbijedila sedam miliona eura medicinske pomoći BiH, od čega dva miliona za Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je unapređenje funkcionalnosti BiH, suzbijanje širenja korone virusa i borba za ljudske živote, te borba za radna mjesta.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *