Sastanak u Predsjedništvu: BiH tuži Covax, spremni za prijem vakcine

U Sarajevu je okončan sastanak članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijera Fadilom Novalićem u Radovanom Viškovićem.
Između ostalog, razgovarano je o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Dodik: BiH će tužiti COVAX

U obraćanju medijima nakon sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će naša zemlja tužiti COVAX ukoliko taj mehanizam probije rok za isporuku vakcina BiH.

– BiH je poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a gdje je naručeno i gotovo stopostotno plaćeno gotovo milion i 240.000 doza vakcina – rekao je Dodik.

U tom pogledu, kako je naveo, predviđeno je da vakcine budu isporučene u prvom kvartalu ove godine.

– Druge zemlje te vakcine već dobijaju i BiH s pravom zahtijeva da COVAX, koji su formirale UN počne isporučivati i nama te vakcine – dodaje Dodik.

Današnji sastanak ocijenio je veoma uspješnim, te da je na njemu dogovoreno i da se na sve načine pokušaju nabaviti vakcine. Bit će pregovarano, kako je naveo, sa svim proizvođačima, te dodao da će u RS-u tokom vikenda doći 20.000 ruskih vakcina.

Komšić: Tehnički smo spremni za vakcine

Član Predsjedništva Željko Komšić kaže da bismo vakcine putem COVAX mehanizma trebali dobiti do kraja marta.

– U septembru, kad je potpisivan taj ugovor, taj rok je bio prihvatljiv. Sutra je sastanak vezano za COVAX-ovo pismo i za zahtjeve koje je COVAX naveo u tom pismu koji ne stoje – ističe Komšić.

Prema njegovim riječima, sve trojica premijera (Tegeltija, Novalić i Višković) rekla su da smo mi potpuno tehnički spremni da prihvatimo naručene vakcine.

– Očigledno te vakcine na tržištu mogu postići višu cijenu nego što je to u ugovoru sa BiH i to se već radi. Po svijetu hodaju razni mešetari sa torbom punom novca i kupuju te vakcine. Mi pretpostavljamo da je to stvarni razlog jer ne stoji ono što je navedeno u pismu – potcrtava Komšić.

Ističe da će biti prihvaćena ponuda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donaciji 5.000 doza vakcina, te da je stav da prvo treba vakcinisati medicinske radnike koji rade s oboljelima, plus starije osobe u staračkim domovima.

– To je 5.000 doza ali svejedno hvala predsjedniku Vučiću i Srbiji na toj ponuđenoj pomoći. To će ići preko države i onda će se to proslijediti na Federaciju – dodaje Komšić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *