Sastanak premijera TK i ministara sa menadžmentom KUCZ TK i JP Spreča

Na današnjem sastanku premijera TK Kadrije Hodžića i resornih ministara sa menadžmentom Kantonalne uprave civilne zaštite TK i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča razgovaralo se o trenutačnom stanju u TK nakon posljednjeg porasta vodostaja rijeka, količina padavina, te stanje poplavljenih područja Tuzlanskog kantona.

Mirzad Fazlić, v.d. direktor KUCZTK ocijenio je da trenutno stanje nije alarmantno

-Normalan protok vode u rijekama ometa otpad, koji se nelegalno odlaže, što dovodi do začepljenja korita rijeka.

Građane da upozorio da propisno odlažu smeće na predviđena mjesta za to, jer će se, kako je predloženo, pooštriti kaznene mjere.

Zaključeno je da se u narednim danima odrede kritične tačke, te hitno očiste kritična mjesta riječnih korita. Istaknut je i problem nadležnosti nad rijekama koje su u vodnom području rijeke Save, a za koje Kanton nije u mogućnosti reagovati prema postojećim zakonskim regulativama.

Vlada TK izražava spremnost da proaktivno djeluje, u skladu s mogućnostima, kako bi se prevenirale poplave narednih dana, te će intervenisati kod nadležnih, da maksimalnim naporima doprinesu prevenciji poplava, poručio je premijer TK, Kadrija Hodžić i dodao da je neophodno iznalaženje sistemskih rješenja, koja su u nadležnosti Kantona.

Prema današnjim mjerenjima u 12h nivo vode u hidroakumulaciji akumulaciji Modrac iznosio je 198,93 metra nadmorske visine, a ispust vode je 56,8. Situacija se kontinuirano prati uzvodno i nizvodno, a ispuštanja vode proteklih dana su bila tri puta manja nego što je bio dotok u akumulaciji Modrac, naglasila je v.d. direktora JP Spreča Belkisa Avdagić.

Spreča je na području grada Živinice blago u porast.Nivo vode u rijeci Oskova i Turija opada, a rijeka Tinja je u stagnaciji. U Gračanici je poplavljeno 10 hektara priobalnog poljoprivrednog zemljišta, a na području tri mjesne zajednice u Živincama također je uglavnom poplavljeno poljoprivredno zemljište u priobalnim područjima.

Službe Civilne zaštite su na terenu, a stanje je trenutno pod kontrolom, zaključeno je na današnjem sastanku.(ak,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *