Sastanak predstavnika Grada Tuzla i Termoelektrane

Kako je ranije najavljeno, u utorak, 20. decembra, u Termoelektrani Tuzla, održan je radni sastanak kojem su prisustvovali Direktor Termoelektrane Tuzla, dr.sci. Izet Džananović i Tehnički direktor mr.sci. Mirza Berberović, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić, direktorica i pomoćnik direktora za tehničke poslove Centralnog grijanja d.d. Tuzla, dr.sc. Nermina Babajić i mr.sci. Suljo Sarić, te šef odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle, dipl.ing. Nedžad Delić.

Povod za održavanje ovog sastanka bila je analiza postojećeg stanja u proizvodnji, prenosu i distribuciji toplotne energije, te definisanje plana za realizaciju aktivnosti iz Elaborata o investicionom ulaganju u rekonstrukciju sistema daljinskog grijanja (dionica Sistema daljinskog grijanja u TE Tuzla i magistralni vrelovod).

Realizacija definisanih aktivnosti iz Elaborata će za rezultat imati sigurnije i kontinuirano snabdijevanje krajnjih korisnika toplotne energije Grada Tuzle i stvaranje tehničkih pretpostavki za razvoj i proširenje Sistema daljinskog grijanja Tuzla. U ovom kontekstu, dogovoren je nastavak dosadašnje sinergije djelovanja Gradske uprave, Centralnog grijanja d.d. i Termoelektrane Tuzla, kroz partnerski odnos i koordinaciju svih aktivnosti.

Predstavnici Termoelektrane su upoznali v.d. gradonačelnika Lugavića da je za Termoelektranu danas i ubuduće, glavni prioritet kontinuirana i kvalitetna isporuka toplotne energije za građane Tuzle. Potvrđeno je da će Blok 6 Termoelektrane Tuzla, od kraja januara, biti u probnom radu u toplifikacionom režimu rada što će značajno unaprijediti kvalitet i kontinuitet u radu Sistema daljinskog grijanja Tuzla. Razgovaralo se i o budućnosti Bloka 3 u smislu njegove rekonstrukcije i prevođenja bloka na rad sa ekološki prihvatljivim gorivom, za šta su već počele aktivnosti JP Elektroprivrede BiH sa EBRD-om.

Ono što posebno zanima sve stanovnike Tuzle, od strane predstavnika Termoelektrane iznesena su uvjeravanja da je u toku proces javne nabavke postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Bloku 6, te da je završen Idejni projekat, a izdata je i okolinska dozvola.

Učesnici sastanka su se složili da je svima cilj nastaviti sa dosadašnjom saradnjom i zajednički pristupati rješavanju svakog problema u sistemu proizvodnje i isporuke toplotne energije. Saradnja Grada Tuzle, Termoelektrane Tuzla i Centralnog grijanja d.d. Tuzla je nešto čemu treba pristupati strateški, bez politizacije, kako bi građani bili prioritet, dogovoreno je na sastanku, navodi se u informaciji Grada Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *