Evropska perspektiva i ekonomski oporavak glavne teme samita EU-Zapadni Balkan

Okupit će se čelnici država članica EU-a i lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

0
223
Evropska perspektiva EU Zapadni Balkan

Čelnici Evropske unije (EU) i šest zemalja Zapadnog Balkana sastaće se 5. i 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji te ekonomskom oporavku u kontekstu aktuelne pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održaće se u organizaciji slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, a na njemu će se okupiti čelnici država članica EU-a i lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom na vrhu će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von de Leyen zastupati EU.

Kako je najavljeno iz Evropske komisije, sastanak na vrhu sastojaće se od plenarne sjednice, nakon koje će uslijediti sjednica lidera EU i zemalja regiona.

Na sjednici će preovladavati teme poput ponovnog potvrđivanja evropske perspektive Zapadnog Balkana koja je, kako se navodi, u zajedničkom strateškom interesu i zajednički je strateški izbor.

Lideri će takođe razgovarati o razvoju saradnje i društveno-ekonomskom oporavku regiona u kontekstu aktuelne pandemije bolesti COVID-19.

Tema sastanka će biti i provedba Ekonomskog i investicijskog plana, u kojem se utvrđuje opsežan paket ulaganja i kojim će se ostvariti održiviji i zeleniji rast s višim nivoom digitalizacije usmjeren na ljude od kojeg će koristi imati i regija i Evropa u cjelini.

Takođe će se razmatrati i mogućnost za daljnju saradnju u političkim i sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Kako je najavljeno, tokom plenarne sjednice čelnicima će se pridružiti predstavnici Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i Vijeća za regionalnu saradnju.

Očekuje se da će na kraju sastanka lideri EU-a donijeti izjavu, s kojom će čelnici zemalja Zapadnog Balkana biti pozvani da se usuglase.

Sastanak na vrhu dio je strateškog angažmana Unije sa zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškim programom za period 2019. – 2024. Prethodili su mu sastanci održani 2018. u Sofiji i 2020. putem videokonferencije u Zagrebu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here