Sastanak Lukača i Radončića: Jačati Graničnu policiju BiH

Neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje 1.200 graničnih policajaca – ukazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Banjoj Luci.

Očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

– Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Evropskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca – rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba da bude parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grkoturskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugim država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina hiljada migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istakao da očekuje i solidarnost.

Po njegovim riječima više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante, koji, kako je naveo, nisu izbjeglice, već osobe koje napuštaju svoje zemlje iz ekonomskih razloga.

Najavio je da će sutra posjetiti i Tuzlu gdje će razgovarati s gradskim vlastima.

Dodao je da su usaglasili stavove u vezi sa saradnjom BiH s Europolom, kako bi se počeo rad oficira za vezu.

Lukač je rekao da je neophodna da sarađuju svih policijskih, odnosno bezbjednosnih agencija u BiH te Granične policija, s kojom MUPRS već ima određene sporazume i oko 100 njihovih pomaže u čuvanju granice.

U protekle dvije godine samo 21 krivično djelo su počinili migranti na teritoriji RS i to, kako je naveo ministar unutrašnjih poslova tog bh. entiteta, mahom iz oblasti imovinskih odnosa, a entitetska policija će nastaviti da štiti imovinu i građane.(f,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *