Šarović i Borenović kritikovali prijedlog kandidata za ministra za ljudska prava

0
405

Poslanici u Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović (SDS) i Branisalav Borenović (PDP), u pauzi sjednice, kritikovali su prijedlog za izbor Miloša Lučića na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović (SDS) izjavio je novinarima da će pitati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju koji su motivi bili da za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dostavi prijedlog koji je danas na dnevnom redu.

Šarović je kazo da je potpuno jasno da kandidat Miloš Lučić za novog ministra sav svoj radni staž i radno iskustvo koje ima, ima sa srednjom stručnom spremom.

On nema ni jednog dana radnog iskustva s visokom stručnom spremom. Ni jedan argument, po nama, ne postoji da se ta osoba predloži za tako važno mjesto. Među prvih pet pozicija ili pet mjesta koje RS ima na raspolaganju kako bi popunila odgovarajuća mesta u institucijama BiH i da mi šaljemo osobu koja, po nama, apsolutno nije kompetentna za takav posao – istaknuo je Šarović.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branisalav Borenović (PDP) je kazao da će biti protiv ovog izbora, „jer to nisu vrijednosti za koje se mi zalažemo“.

Podsjetio je da su jučer na sjednici Komisije za pripremu imenovanja Vijeća ministara BiH imali situaciju koja je odraz stanja i ambijenta u kojem živimo.

Po njegovim riječima, vladajuća koalicija je prihvatila da novi ministar u Vijeću ministara BiH bude osoba koja je pet godina pohađala srednju školu, ponavljao četvrti razred, 12 godina studirao na privatnom fakultetu.

Moram reći da lično protiv tog čovjeka nemam ništa, ali imam protiv ovakvih pojava koje i degradiraju i deplasiraju važnost i odgovornost pozicija koje ti ljudi trebaj da obavljaju. Svega su tri osobe ili tri ministra koji dolaze iz RS-a i još nekoliko njih koji dolaze iz Federacije. Ne traži se da budu perfektni, ali isto tako ne mogu biti ispodprosječni s vrlo upitnim i tankim kvalifikacijama – naveo je Borenović.

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH je potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice te zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je jučer dala preporuku Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za potvrđivanje Odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Komisija je dala preporuku Predstavničkom domu PSBiH i za potvrđivanje Odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju Nedeljka Jovića na poziciju zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Negativne reakcije izazvala je činjenica da je kandidat za ministra za ljudska prava i izbjelice BiH Miloš Lučić srednju školu pohađao pet godina, a da mu je trebalo i 12 godina da završi fakultet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here